Aspergetaart van filodeeg

Aspergetaart van filodeeg

Ik schaam mijzelf diep… Dit is het eerste recept op mijn blog met witte asperges. Ik maakte een aspergetaart van filodeeg. Lekker licht voor de lente. Ik weet wel hoe dat komt dat het witte goud geen ereplaats op mijn blog heeft. Ik ben er gewoon niet zo dol op. Doe mij die groene maar.. Die vind ik stiekem veel lekkerder. Daar kan je wel een aantal receptjes mee vinden. Maar ik vond het toch tijd om ook eens een keer iets met de witte doen. Ik blog tenslotte niet alleen voor mijzelf, maar ook om jullie inspiratie te geven.

Dus maakte ik er een taartje van. Als ik niet precies weet wat ik met een groente wil doen, kom ik al snel bij een hartige taart uit. Daar is bijna iedere groente wel voor te gebruiken. Omdat ik toch de klassieke ham-asperge combi wilde gebruiken voegde ik flinterdunne beenham toe. Maar dit kan je eventueel ook vervangen door wat gerookte zalm. Ook lekker! Om de plaattaart wat lichter te maken gebruikte ik mijn ó zo geliefde filodeeg. Ik heb altijd wel een rol liggen.

Ik heb het al vaker verteld maar ik haal mijn filodeeg altijd bij de Turk. Dat is veel steviger dan de velletjes uit de diepvries. Er is een tijdje geweest dat mijn Appie ook vers filodeeg verkocht, maar dat is nu niet meer. Why? Maar gelukkig heb ik voldoende Turkse supermarkten in de buurt. Ik vind het zo fijn om daar inkopen te doen. Ze hebben alles. Veel groente en fruit, lekkere broodjes (ik ben ook zo dol op flatbread en Pide), alle specerijen die je maar kunt bedenken en verse sappige Medjool dadels. Aanrader dus om daar eens naartoe te gaan. In iedere stad zit er tegenwoordig wel één. En als je er dan toch bent, neem dan ook filodeeg mee. Dan kan je dit lekkere plaattaartje met asperges maken.

aspergetaart filodeeg

ingrediënten asperges

Ingredienten voor 4 – 6 personen
4 grote vellen filodeeg
500 gr witte asperges
100 gr beenham
5 eieren
200 gr kwark
Handje bieslook
Handje peterselie
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwijder het kontje van de asperges en schil ze met een dunschiller. Kook de asperges in 5 minuten beetgaar in ruim water met zout. Laat ze goed uitlekken en dep ze iets droog.

Neem een rechthoekige bakvorm (ongeveer 27 x 30 cm) en bekleed deze met bakpapier. Ik gebruik altijd dit dienblad van de Dille voor mijn plaattaarten.

Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie. Plak er een tweede vel bovenop. Bestrijk deze ook met olijfolie en plak er nog een laag op. En doe dit ook met de laatste, die je ook met olie (of gesmolten boter) invet. Leg de (4 laagjes) filodeeg in de ovenschaal en zorg dat de randen rechtop staan.

Klop de eieren samen met de kwark luchtig. In plaats van kwark kan je ook crème fraîche gebruiken of slagroom. Kwark is alleen net iets lichter. Breng de vulling royaal op smaak met peper en zout. Hak wat bieslook en peterselie fijn en meng dit door de vulling.

Giet de vulling op het filodeeg.

Verdeel de plakjes ham over de filodeegtaart. Ik heb her en der wat roosjes verspreid.

aspergetaartje filodeeg

Leg de asperges bovenop de vulling. Vouw de buitenste randjes van het filodeeg naar binnen. En bestrijk ze met nog een klein beetje olie.

Bak de aspergetaart in ongeveer 25 -30 minuten goudbruin. Wordt de bovenkant iets te donker? dek deze dan af met wat aluminumfolie.

aspergetaart filodeeg

aspergetaart filodeeg

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Tags

Hartige taarten & quiche Makkelijke recepten Brood en deeg Hollandse recepten

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in