Freekeh met geroosterde pompoen
Ik had plechtig beloofd om niks meer met wintergroentes te doen en nu kom ik toch weer met geroosterde pompoen op de proppen. Don’t blame me to hard. Want deze lauwwarme freekeh salade is verder best wel lenteproof. Hebben jullie wel eens freekeh gegeten? Deze jonge groene tarwesoort komt uit het Midden Oosten. Het wordt onrijp geoogst. De graankorrels worden terplekke op het land geroosterd. En dat geeft een rokerige ietwat nootachtige smaak aan de korrels. De bereiding is heel makkelijk, na 15 minuutjes koken is het wel klaar. Alleen moet je het natuurlijk wel zelf lekker maken.
Dat doe ik met geroosterde pompoen die ik wat pit geef door mijn favo specerij chipotle. Kan je geen chipotle vinden dan kan je ook gerookt paprikapoeder gebruiken. Ik maak er een lekkere frisse dressing bij op basis van citroen en een klein beetje komijn. En om het extra fris te maken voeg ik hüttenkäse toe. Zie je wel, best wel lenteproof? Ben je helemaal klaar met de pompoen zo aan het einde van het seizoen, dan zou je dit ook kunnen vervangen voor geroosterde aubergine of zoete aardappel. Eigenlijk is koken gewoon een beetje mixen en matchen. Ik geef jullie inspiratie en dan is het extra leuk om er zelf een creatieve twist aan te geven. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.
Ingrediënten voor 4 personen
1 flespompoen
150 gr baby spinazie
2 rode uien
200 gr freekeh
100 gr hüttenkäse
40 gr pompoenpitten
Sap van een halve citroen
Handje peterselie
0,5 tl chipotle
0,5 tl komijn
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Begin met het maken van de geroosterde pompoen. Was de pompoen en snijd deze doormidden. Verwijder de pitten* en snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 2 cm. Leg ze op een bakplaat. Verdeel een royale scheut olijfolie, wat zout en de chipotle over de pompoen en hussel om.
Pel de rode uien en snijd ze in parten. Leg dit tussen de pompoen. Rooster de pompoen in ongeveer 30 minuten gaar.
Kook in de tussentijd de freekeh in 15 minuten gaar in een halve liter water met wat zout. Giet af en doe in een kom.
Voeg de babyspinazie toe aan de nog warme freekeh, hierdoor slinkt het een beetje.
Maak een dressing van het sap van een halve citroen, een handje gehakte peterselie, 3 el olijfolie, de komijn en wat peper en zout. Meng dit door de freekeh.
Verdeel de geroosterde pompoen over de freekeh salade.
Garneer de salade tot slot met de hüttenkäse en de pompoenpitten.
Serveer de freekehsalade met geroosterde pompoen meteen. Ook koud is hij erg lekker. Een restje over? neem het dan de volgende dag mee naar je werk.
*je kunt deze pitten ook gebruiken. Maak ze schoon met water, dep ze droog en rooster ze (met wat kruiden en een scheutje olijfolie) in ongeveer 30 minuten knapperig in een voorverwarmde oven. Je kan ze dus tegelijk met de pompoen roosteren in de oven.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in