Menu
Frangipane-bramentaartjes-UPK-20-09-BLOGPOST-149.jpg

Frangipane taartjes met bramen

Wat zijn ze leuk en lekker deze frangipane taartjes met bramen. Met heerlijke knapperig bladerdeeg bodempjes en daarin een spijsachtige vulling van amandelmeel, suiker en licht zure bramen. En dat gemaakt in eenpersoons bakvormpjes (wie weet heb jij ook nog zoiets leuks in de kast staan). Daar kun je wel mee voor de dag komen op een visite of als foodcadeautje om buren, vrienden of familie mee op te vrolijken. Dit recept is voor 4-6 kleine taartjes, maar je kunt er ook 1 grote van maken. Omdat bladerdeeg nooit heel lang knapperig blijft is het misschien wel hét perfecte taartje om te delen met anderen.  Tenzij je zelf een onweerstaanbare drang hebben in lekker veel zoets. Het fijne aan bladerdeeg is dat je gewoon een kant-en-klare rol vers bladerdeeg kunt gebruiken. En je dus zo klaar bent. Wat wel heel belangrijk is, dat je de stapjes om het deeg eerst knapperig te bakken serieus neemt. Geen shortcuts, maar de bodem eerst blindbakken. Hoe je dat doet staat in de receptuur omschreven. Dit kun je doen met ongekookte droge bonen, ongekookte rijst of speciale ceramische bakbonen. Wanneer je vaker bakt is het een hele fijne overweging die eens te kopen. Ze zijn net zwaar genoeg om te zorgen dat het deeg niet gaat rijzen en je hebt ze altijd in huis!

Verse of diepvries bramen?

Het fijne aan dit frangipane taart recept is dat je het met allerlei soorten fruit kunt maken. Kies voor fruit wat in het seizoen is of voor een diepvries variant. Laat die eerst even ontdooien en leg ze op een stukje keukenpapier zodat ze niet te nat (van het ontdooien) in het het beslag gaan. Dit taartje kun je ook prima maken met stukjes peer of stukjes appel. Ook heel lekker. Kersen werken ook heel goed of frambozen. Van beiden kun je ook de diepvries variant gebruiken. Bestrooi wanneer je wilt de bramentaartjes voor het serveren met poedersuiker, maar een bolletje ijs er bij als toetje is ook heel lekker. Of een drizzle maple syrup of honing. Wil je de frangipane taartjes toch bewaren (dit kan max een dag), pak ze dan goed in aluminiumfolie of bewaar ze in een luchtdichte doos. Het is niet nodig om ze in de koelkast te zetten, een donkere koele plek is voldoende.

4 kleine taartjes / 1 grote taart

Ingrediënten voor 4 st.

  • 100 gr bramen (vers of diepvries)
  • 2 eieren (middelgroot)
  • 80 gr roomboter (ongezouten )
  • boter om de bakvormpjes in te vetten
  • 2 rollen bladerdeeg (vers)
  • 100 gr amandelmeel
  • 30 gr patent bloem
  • 100 gr kristalsuiker
  • poedersuiker om te garneren
  • snufje zout
  • 6 el amandelschaafsel

Materialen

  • 4 bakvormpjes (8cm doorsnede) met een losse bodem of een 24cm ronde bakvorm met losse bodem, ingevet
  • mixer of keukenmachine
  • bakpapier
  • blinde vulling zoals: droge rijst, droge bonen of keramische bakbonen

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden elektrisch of 180 graden hetelucht.

  2. Vet de bakvormpjes in met boter, bekleed de bakvormpjes met het bladerdeeg en snijd te veel bladerdeeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vormpjes 30 minuten in de koelkast om af te rusten.

  3. Start met het frangipane recept voor de vulling. Doe de roomboter, kristalsuiker, het amandelmeel, de bloem, het zout en de eieren in een mengkom en mix met een mixer of in de keukenmachine in 2-3 minuten  tot er een gladde vulling vulling ontstaat. Een taartvulling zoals deze noem je een frangipane vulling.

  4. Haal de bakvormpjes uit de koelkast en bekleed met bakpapier. Vul ze met een blinde vulling, bijvoorbeeld droge bonen droge rijst of speciale keramische bakbonen. Zet de taartjes op een bakplaat, op deze manier zet je ze gemakkelijk in, en haal je ze gemakkelijk uit de oven. Bak de taartbodempjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.

  5. Haal de taartbodempjes uit de oven en laat ze even afkoelen, verwijder de “nep”vulling en schep de frangipane vulling in de bladerdeegbodempjes. Druk in elk bakje 4-5 bramen (gebruik je diepvries bramen, laat ze dan eerst ontdooien) en bestrooi met het amandelschaafsel.

  6. Zet de taartjes opnieuw in de oven, bak ze in 30 minuten of tot de vulling goudbruin gebakken is. Laat ze afkoelen en garneer eventueel wat poedersuiker. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan