Focaccia met tomaat

Focaccia met tomaat en oregano

Lekker Focaccia recept met tomaat van kant-en-klaar pizzadeeg. Het leek mij leuk om eens een focaccia op deze manier te maken. Hup gewoon dat deeg uit de verpakking halen, wat laten rijzen en dan met je vingers er van die gaatjes in prikken en afbakken maar. En het is een superlekker recept geworden. Iets minder luchtig dan wanneer je zelf deeg maakt, maar wel lekker krokant – eigenlijk meer als zo’n gefrituurde pizza (heb je dat wel eens op in Italië? heel lekker). Wanneer je echt een focaccia wilt met van die leuke gaatjes is zelf het deeg maken een must – leuk om te doen natuurlijk, maar niet zo snel! En dit is een hele snelle variant voor wanneer je een lekkere snack of iets voor bij de soep wilt maken!

Laten rijzen

Wanneer je zelf deeg maakt om een focaccia te maken laat je het deeg meerdere keren rijzen. Zo krijg je een lekker luchtig brood. Ondanks dat het rijzen voor het kant-en-klare pizzadeeg niet helemaal goed werkt, heeft het wel degelijk effect. Het deeg krijgt meer bubbels en wordt dikker dan wanneer je dit niet doet. Zorg dat de ruimte waarin je het deeg laat rijzen een beetje warm is, ik zet het vaak in de oven (alleen het licht aan) met een vochtige doek er over.

Focaccia met tomaat
tomaat

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 1 rol pizzadeeg (kant en klaar)
  • 10 tomaatjes (of 2 takjes)
  • ca 12 semi gedroogde tomaatjes
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 bol mozzarella
  • 3 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout naar smaak

Lekker met

  • Pesto

Materiaal

  • bakblik maat 20 en 30cm
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Vet het bakblik in met olijfolie. Snijd het kant-en-klare deeg op maat zodat het er precies in past. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rijzen.

  2. Maak ondertussen het oliemengsel. Doe 3 eetlepels olijfolie in een kommetje. Knijp de teen knoflook er boven uit en meng de gedroogde oregano er door. Breng op smaak met zout en peper. Zet even apart.

  3. Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch) of 200 graden (hetelucht)

  4. Maak met je vingers holletjes in het deeg. Je kunt een mooi patroontje maken of gewoon lukraak holletjes maken. Besmeer met het oliemengsel, laat het goed in de holletjes lopen. Halveer de tomaatjes en druk ze in het deeg, doe dit ook met de semigedroogde tomaatjes. Zet 15-20 minuten in de oven.

  5. Je kunt de focaccia iets laten afkoelen, daarna in repen of stukjes snijden en serveren bij de borrelplank met bijvoorbeeld pesto en mozzarella. Of lekker bij een zelfgemaakte tomatensoep. Je kunt ook de mozzarella er nog overheen laten smelten. Gebruik niet te grote stukken mozzarella, af en toe een plakje is voldoende, zet de foccacia opnieuw in de oven tot de mozzarella gesmolten is.

Focaccia met tomaat
Ingredient tomaten

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recept bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in