Focaccia met tomaat en oregano
Lekker Focaccia recept met tomaat van kant-en-klaar pizzadeeg. Het leek mij leuk om eens een focaccia op deze manier te maken. Hup gewoon dat deeg uit de verpakking halen, wat laten rijzen en dan met je vingers er van die gaatjes in prikken en afbakken maar. En het is een superlekker recept geworden. Iets minder luchtig dan wanneer je zelf deeg maakt, maar wel lekker krokant – eigenlijk meer als zo’n gefrituurde pizza (heb je dat wel eens op in Italië? heel lekker). Wanneer je echt een focaccia wilt met van die leuke gaatjes is zelf het deeg maken een must – leuk om te doen natuurlijk, maar niet zo snel! En dit is een hele snelle variant voor wanneer je een lekkere snack of iets voor bij de soep wilt maken!
Laten rijzen
Wanneer je zelf deeg maakt om een focaccia te maken laat je het deeg meerdere keren rijzen. Zo krijg je een lekker luchtig brood. Ondanks dat het rijzen voor het kant-en-klare pizzadeeg niet helemaal goed werkt, heeft het wel degelijk effect. Het deeg krijgt meer bubbels en wordt dikker dan wanneer je dit niet doet. Zorg dat de ruimte waarin je het deeg laat rijzen een beetje warm is, ik zet het vaak in de oven (alleen het licht aan) met een vochtige doek er over.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 1 rol pizzadeeg (kant en klaar)
- 10 tomaatjes (of 2 takjes)
- ca 12 semi gedroogde tomaatjes
- 1 el gedroogde oregano
- 1 bol mozzarella
- 3 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- peper en zout naar smaak
Lekker met
- Pesto
Materiaal
- bakblik maat 20 en 30cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Vet het bakblik in met olijfolie. Snijd het kant-en-klare deeg op maat zodat het er precies in past. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rijzen.
Maak ondertussen het oliemengsel. Doe 3 eetlepels olijfolie in een kommetje. Knijp de teen knoflook er boven uit en meng de gedroogde oregano er door. Breng op smaak met zout en peper. Zet even apart.
Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch) of 200 graden (hetelucht)
Maak met je vingers holletjes in het deeg. Je kunt een mooi patroontje maken of gewoon lukraak holletjes maken. Besmeer met het oliemengsel, laat het goed in de holletjes lopen. Halveer de tomaatjes en druk ze in het deeg, doe dit ook met de semigedroogde tomaatjes. Zet 15-20 minuten in de oven.
Je kunt de focaccia iets laten afkoelen, daarna in repen of stukjes snijden en serveren bij de borrelplank met bijvoorbeeld pesto en mozzarella. Of lekker bij een zelfgemaakte tomatensoep. Je kunt ook de mozzarella er nog overheen laten smelten. Gebruik niet te grote stukken mozzarella, af en toe een plakje is voldoende, zet de foccacia opnieuw in de oven tot de mozzarella gesmolten is.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in