Focaccia Art met verse kruiden
Op Pinterest is een Focaccia Art trend gaande. Daarbij is de uitdaging om van je focaccia brood een heel kunstwerk te maken. Wij houden van mooie plaatjes dus we doen graag aan deze trend mee. Helemaal omdat we weten dat zelf focaccia maken helemaal niet ingewikkeld is. Je hebt slechts een handvol ingrediënten nodig en een beetje liefde en geduld en dan komt het sowieso goed. Dat kunstwerk is ook niet zo moeilijk. Met wat verse kruiden, rode ui en Grana Padano kom je al een heel eind. Dus dit focaccia recept is niet alleen een plaatje om te zien, maar vooral ook heel lekker. Kijk hier voor nog meer lekkere brood- en deegrecepten.
Wat is er zo typisch aan focaccia?
Focaccia een heel rijk brood. Dit komt omdat er lekker veel olijfolie aan toegevoegd wordt. Eerst al in het deeg en vervolgens ook nog bovenop. Dat maak de bovenkant lekker crispy en de binnenkant lekker zacht. Precies zoals je dit Italiaanse brood wil hebben. Kenmerkend zijn de knapperige zoutkorrels er bovenop. In plaats van zout gebruiken wij deze keer Grana Padano. Dat is echt heel lekker. Door de pittige smaak en kruimelige textuur lijkt het wel wat op zout, maar dan nog 10 x spannender. Die smaak komt door het rijpingsproces. Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe uitgesprokener de smaak. Toch is het een hele toegankelijke smaak die zich heel goed leent voor Italiaanse recepten zoals pasta, risotto en lasagne. Je kan het kopen bij de kaaswinkel of in de supermarkt.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 1 brood
- 300 gr (spelt)bloem
- 7 gr gedroogde gist
- 6 gr zout
- 1 tl suiker
- 180 ml lauwwarm water
- 2 + 3 el olijfolie
Lekker met
- 30 gr Grana Padano
- 30 gr groene olijven
- 1 rode ui
- Verse Italiaanse kruiden (rozemarijn en tijm)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Voeg de gist en de suiker toe aan het water. Laat dit even staan totdat de gist gaat werken. Het mengsel is klaar als het bubbelt.
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine en voeg het zout, het gistmengsel en 2 el olijfolie toe. Kneed dit tot een soepel deeg (ongeveer 10 minuten kneden) dat licht plakkerig aanvoelt. Je moet een soort vlies (net als een kauwgombal) kunnen vormen als je het uit elkaar trekt. Leg het deeg in een met olijfolie ingevette kom en draai het om zodat alle zijdes met olie bedekt zijn. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
Haal het deeg uit de kom en druk het wat plat met je vingers. Leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier en druk er kuiltjes in. Snijd de rode ui in dunne plakjes en de olijven in ringen. Verdeel dit samen met de tijm en rozemarijn over het brood. Maak het af met een lekkere drizzle olijfolie (ongeveer 3 el) en flink wat geraspte Grana Padano. Dek het brood af met een natte theedoek en laat het nogmaals 30 minuten rijzen.
Bak het Foccacia brood in 20-25 minuten af op 220 graden (boven- en onderwarmte).
Dit bericht is in samenwerking met Grana Padano, lees onze disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in