Focaccia Art met verse kruiden

Focaccia Art met verse kruiden

Op Pinterest is een Focaccia Art trend gaande. Daarbij is de uitdaging om van je focaccia brood een heel kunstwerk te maken. Wij houden van mooie plaatjes dus we doen graag aan deze trend mee. Helemaal omdat we weten dat zelf focaccia maken helemaal niet ingewikkeld is. Je hebt slechts een handvol ingrediënten nodig en een beetje liefde en geduld en dan komt het sowieso goed. Dat kunstwerk is ook niet zo moeilijk. Met wat verse kruiden, rode ui en Grana Padano kom je al een heel eind. Dan is dit focaccia recept niet alleen een plaatje om te zien, maar vooral ook heel lekker.

Wat is er zo typisch aan focaccia?

Focaccia een heel rijk brood. Dit komt omdat er lekker veel olijfolie aan toegevoegd wordt. Eerst al in het deeg en vervolgens ook nog bovenop. Dat maak de bovenkant lekker crispy en de binnenkant lekker zacht. Precies zoals je dit Italiaanse brood wil hebben. Kenmerkend zijn de knapperige zoutkorrels er bovenop. In plaats van zout gebruiken wij deze keer Grana Padano. Dat is echt heel lekker. Door de pittige smaak en kruimelige textuur lijkt het wel wat op zout, maar dan nog 10 x spannender. Die smaak komt door het rijpingsproces. Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe uitgesprokener de smaak. Toch is het een hele toegankelijke smaak die zich heel goed leent voor Italiaanse recepten zoals pasta, risotto en lasagne. Je kan het kopen bij de kaaswinkel of in de supermarkt.

Focaccia Art met verse kruiden
Focaccia Art met verse kruiden
Focaccia Art met verse kruiden

Ingrediënten voor 1 brood

  • 300 gr (spelt)bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 6 gr zout
  • 1 tl suiker
  • 180 ml lauwwarm water
  • 2 + 3 el olijfolie

Lekker met

  • 30 gr Grana Padano
  • 30 gr groene olijven
  • 1 rode ui
  • Verse Italiaanse kruiden (rozemarijn en tijm)

Zo maak je het

  1. Voeg de gist en de suiker toe aan het water. Laat dit even staan totdat de gist gaat werken. Het mengsel is klaar als het bubbelt.

  2. Doe de bloem in de kom van je keukenmachine en voeg het zout, het gistmengsel en 2 el olijfolie toe.  Kneed dit tot een soepel deeg (ongeveer 10 minuten kneden) dat licht plakkerig aanvoelt. Je moet een soort vlies (net als een kauwgombal) kunnen vormen als je het uit elkaar trekt. Leg het deeg in een met olijfolie ingevette kom en draai het om zodat alle zijdes met olie bedekt zijn. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

  3. Haal het deeg uit de kom en druk het wat plat met je vingers. Leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier en druk er kuiltjes in. Snijd de rode ui in dunne plakjes en de olijven in ringen. Verdeel dit samen met de tijm en rozemarijn over het brood.  Maak het af met een lekkere drizzle olijfolie (ongeveer 3 el) en flink wat geraspte Grana Padano. Dek het brood af met een natte theedoek en laat het nogmaals 30 minuten rijzen.

     

  4. Bak het Foccacia brood in 20-25 minuten af op 220 graden (boven- en onderwarmte).

Focaccia Art met verse kruiden
Focaccia Art met verse kruiden

Dit bericht is in samenwerking met Grana Padano, lees mijn disclaimer.

Tags

Brood en deeg Italiaanse recepten Lactosevrije recepten Kerst Pasen Verjaardag Oven Vegetarische recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Bakrecepten Bijgerecht

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in