Flat iron steak spiesjes met maïsmole
Flat iron steak is een stuk rundvlees gemaakt van de sukade – in de schouder van het rund – dat bekend staat om zijn malsheid en diepe smaak. Dit deel wordt vaak gebruikt voor low and slow suddergerechten (zoals dit heerlijke Limburgs zuurvlees), maar als de slager de dikke zeen verwijdert, ontstaat er een prachtige steak. Kortom: vraag je slager om hulp! Dit type rundvlees krijgt niet zoveel aandacht als zou moeten, vinden wij. Daarom maakten wij van dit malse vlees flat iron steak spiesjes, die we serveren met een frisse Mexicaanse maïsmole.
De flat iron steak marineren
Deze steak spiezen zijn zo gemaakt. De truc zit ‘m in de marinade tjokvol specerijen (paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, kaneel, chilivlokken, gedroogde oregano, komijn en zout). Je kan het vlees de avond van tevoren in de marinade zetten, daar word het alleen maar lekkerder van. Als je wat minder tijd hebt, is 30 minuten ook oké.
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 4 personen
- 450 gr flat iron steak
- 2 teentjes knoflook
- 150 gr grote champignons
- 1 limoen
- 1,5 tl paprikapoeder
- 0,5 tl gerookt paprikapoeder
- 0,5 tl kaneel
- 0,25 tl chilivlokken
- 1 tl gedroogde oregano
- 0,25 tl komijn
- 1 tl zout
- peper en zout
- olijfolie
De maïsmole
- 300 gr maïs (uit blik)
- 1 avocado
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak de marinade voor de steak. Doe alle specerijen (paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, kaneel, chilivlokken, gedroogde oregano, komijn en zout) bij elkaar in een kommetje, pers de teentjes knoflook er bovenuit en meng de olijfolie door het mengsel.
Dep de flat iron steak droog met keukenpapier. Snijd in plakjes van 1 cm dik. Doe de plakjes in een ziploc zakje en schep de marinade erbij. Doe de ziploc zak dicht en masseer de marinade in het vlees. Laat 30 minuten marineren, of wanneer je de tijd hebt langer.
Begin aan de maïsmole. Hak de rode ui fijn. Doe de maïskorrels en rode ui in het hakmolentje van de staafmixer, doe het vruchtvlees van de avocado erbij. Pers de knoflook uit boven het bakje en hak tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout.
Maak de champignons schoon en snijd ze in zo dik mogelijke plakken.
Rijg de plakjes steak en champignons dicht tegen elkaar op een spies en vorm zo 4 spiesen. Gril ze in een grillpan in 3-4 minuten rondom bruin.
Schep de maïsmole op een bord en strijk met de achterkant van een lepel glad zodat het hele bord bedekt is. Leg de spiezen er op. Hak de koriander grof en strooi samen met wat chilivlokken over de flat iron spiezen. Snijd de limoen in parten en geef bij de spiezen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.