Menu

3x Feestelijke labneh met verschillende toppings

Labneh is een superleuk gerechtje wat je met weinig moeite op tafel zet. Eigenlijk vind ik het niet echt een recept: je keert een emmertje yoghurt om in een theedoek en laat de yoghurt uitlekken. Dat is het. Maar met de feestdagen kun je juist wel zo’n recept voor een feestelijke labneh gebruiken.  Ik ben zelf namelijk zo’n type wat iets te enthousiast roept “jullie hoeven niets te doen”, vervolgens een 5-gangen-diner bedenkt en iedereen al om 5 uur uitnodigt waardoor er ook nog borrelhapjes op tafel moeten komen. Dat hoort een beetje bij mijn gastvrije kijk op zo’n etentje. Omdat ik nou eenmaal in de kookbusiness zit kijkt iedereen al vreemd wanneer ik een taart bij de bakker ga halen, laat staan wanneer ik gewoon een ovenschotel van de super in de oven schuif. Om een lang verhaal kort te maken, zorg voor idioot gemakkelijker receptjes die er wel heel feestelijk uitzien wanneer je ook maar iets van het bovenstaande in je hebt!  Dan kun je of tijd besteden aan het strijken van je blouse, een film kijken of een mooi braadstuk uit de oven toveren: wat je zelf wilt!

Steel de show met mooie toppings!

Om toch feestelijk uit de hoek te komen, yoghurt storten in een theedoek leent zich natuurlijk niet om zo op een tafel te zetten, heb ik mooie toppings bedacht. Lekker kleurrijk en je kunt het zelf op een mooie manier op de labneh leggen. Ik heb 3 varianten bedacht, wanneer je niet zo veel tijd hebt adviseer ik om de harissa variant en de kruiden variant te maken. Die zijn beiden het snelste klaar. Maar met zijn drieën steel je natuurlijk wel de show! Nog een fijn voordeel, je kunt de labneh gewoon 2 dagen van te voren maken! Begin wel op tijd, labneh moet echt 4-6 uur uitlekken.

Zelf heb ik altijd een beetje een strijd met koelkastruimte. Zo’n zeef met theedoek gevuld met yoghurt en een mengkom nemen best wat ruimte in. Zet het daarom gewoon buiten. Bijvoorbeeld in een koelbox of afgedekt klapkrat. Buiten is het echt koud genoeg nu. Serveer je favoriete toast of platbrood bij de labneh’s. Wil je meer inspiratie voor een buffetstyle kerstmenu? De volgende recepten heb ik er speciaal voor gemaakt en komen aankomende tijd online: wintersalade met geroosterde vijgen, bladerdeegkrans, gehaktbrood met paddestoelen en granaatappelpuddinkjes.

4-6 personen

Ingrediënten Labneh met bietjes

  • 500 gr Griekse yoghurt
  • 2 bietjes (voorgekookt)
  • 2 el honing
  • 0,5 groene appel
  • 2 el rode besjes (of granaatappelpitjes)
  • 1 el zadenmix
  • 1 takjes dille
  • 1 takjes platte peterselie
  • Peper en zout

Ingrediënten Labneh met verse kruiden

  • 500 gr Griekse yoghurt
  • 2 takjes dille
  • 2 takjes munt
  • 2 takjes dragon
  • 2 takjes platte peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 bosje bosui
  • Peper en zout

Ingrediënten labneh met harissa

  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 2 el harissa pasta
  • 50 gr garneer amandelen
  • 1 el zadenmix
  • Peper en zout

Materiaal

  • Voor alle labneh's heb je een zeef en schone (niet met wasverzachter gewassen) theedoek nodig

Lekker met

  • (geroosterd) brood, toastjes en wat van je favoriete olijfolie

Zo maak je het

  1. Begin de avond van te voren, dan kan de labneh goed uitlekken. Breng de Griekse yoghurt op smaak met zout en peper (en eventuele andere smaken, zie elk mini receptje). Leg een theedoek in een zeef, zet de zeef op een mengkom. Schenk de yoghurt er in en zet in de koelkast. Laat 5-12 uur (langer kan ook) in de koelkast (of dus buiten, als het maar een koele plek is) uitlekken. 

  2. Labneh met bietjes, appel en rode besjes. Meng door de yoghurt, naast zout en peper, ook 1 eetlepel honing en volg verder de eerste stap. Snijd de bietjes in parten en bak ze in een pan met 1 el honing rondom bruin. Snijd de appel in kwarten en daarna in dunne plakjes. Schep de labneh op een mooie schaal, schep de bietjes er op. Leg de plakjes appel er tussen. Bestrooi met rode besjes (of granaatappelpitjes), dille, blaadjes platte peterselie en de zadenmix. Drizzle vlak voor het serveren er je favoriete olijfolie over. 

  3. Labneh met verse kruiden. Hak de helft van de kruiden fijn. Meng samen met de komijnpoeder door de yoghurt en knijp er een teen knoflook boven uit. Roer goed door en volg verder de eerste stap. Bak de bosuitjes in zijn geheel in een koekenpan met wat olijfolie, tot ze heel mooi donker gebakken zijn. Hak de rest van de kruiden. Garneer de labneh met de gebakken bosuitjes en verse kruiden. Garneer vlak voor het serveren royaal met olijfolie. 

  4. Harissa labneh. Volg stap 1 voor de yoghurt. Rooster de amandelen in een droge koekenpan en hak ze daarna grof. Meng de zaden en pitten. Roer de Harissa in een swirl door de labneh. Garneer met de amandelen en zaden. 

  5. Serveer met platbrood of je favoriete crackers. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.