Menu

Enchilada’s met groene salsa

Deze enchilada’s met groene salsa hebben de smaak van de échte Mexicaanse keuken. Als je nog nooit in Mexico geweest bent, dan weet je misschien niet wat ik bedoel. Maar de échte Mexicaanse keuken is anders dan de Tex-Mex keuken zoals we die in Nederland kennen. Daar vertel ik je later wat meer over. Deze enchilada’s met groene salsa hebben echt de smaak van Mexico. Friszuur door de groene tomaten en koriander. En een tikkeltje pittig door de toevoeging van serranopeper. Wij hebben er lekkere pulled chicken enchilada’s van gemaakt. Met spinazie, bonen en maïs. En je zet dit heerlijke gerecht in nog geen half uur op tafel. Wil je weten hoe je dit maakt? Lees dan snel verder!

De smaak van Mexico

Ik heb in 2013 samen met Chris door Mexico gereisd. Yucatan om precies te zijn. Van Merida naar Campeche, San Cristobal de las Casas, Palenque en tot slot het prachtige Isla Mujeres. Het was de meest avontuurlijke reis die ik ooit heb gemaakt. En tijdens deze reis heb ik kennis gemaakt met de échte Mexicaanse keuken. En die is toch anders dan hoe we die in Nederland kennen. In Nederland zijn we vooral bekend met de Tex-Mex keuken. Dit is de Mexicaanse keuken, maar beïnvloed door de Amerikaanse keuken. De echte Mexicaanse keuken kent hele andere smaken. De guacamole die ik in Mexico heb geproefd, was de lekkerste ooit. Deze kwamen ze aan de tafel voor je klaar maken. In de Mexicaanse guacamole gaat bijvoorbeeld koriander. Dat zie je hier niet zo snel terug. Langs de weg zag je regelmatig van die speciale ovens waar tortilla’s in gemaakt werden.

In de Mexicaanse keuken zie je vaak chipotle terug (een rokerig pepertje), jalapeño’s, maïs en avocado natuurlijk, maar ook oregano bijvoorbeeld. Iets wat je niet zou verwachten. Ik vond de gerechten die ik in Mexcio geproefd heb veel authentieker van smaak en meer in balans qua kruiden & specerijen. Fris gecombineerd met zuur en pittig bijvoorbeeld. Terwijl ik de Tex-Mex gerechten vaak erg pittig en kruidig vindt.

Viva Mexico!

Fairtrade Original vond ook dat de échte smaak van Mexico naar Nederland gehaald moest worden. Er is een nieuwe lijn met kruidenpasta’s voor 6 verschillende gerechten. Denk aan stoofpotje barbacoa, taco’s tinga, tortilla soep en dus ook deze enchilada’s met groene salsa. De nieuwe lijn met kruidenpasta’s is verkrijgbaar bij de Jumbo. Ze zijn 100% plantaardig en er worden geen kunstmatige toevoegingen gebruikt.

Wat misschien wel leuk is om te vertellen is dat er een heel proces vooraf gaat aan zo’n nieuwe productlijn. Het is niet alleen even een nieuw product bedenken en dit op de markt brengen. Nee, het gaat veel verder dan dat. Fairtrade Original heeft in Mexico een handelsketen opgezet met 12 kleinschalige groente,- en kruidenboeren. Deze boeren hadden al de capaciteit om op grotere schaal te produceren, alleen konden ze deze afzet nog niet kwijt. En daar heeft Fairtrade Original verandering in gebracht. Samen met de coöperatie zorgen zij ervoor dat de boeren de fairtrade certificering behalen waardoor ze toegang krijgen tot een internationale markt en een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Alle ingrediënten komen dus echt uit Mexico en alles wordt ook in Mexico verpakt tot het eindproduct. Wil je er meer over lezen? Klik dan hier.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

Lekker met

  • Avocado (of guacamole)
  • Lente ui
  • Verse koriander

Zo maak je het

  1. Pocheer de kipfilets gaar in 75o ml bouillon. Zorg dat het water net niet kookt. De kipfilets zijn gaar als ze wit zijn en je ze gemakkelijk met een vork uit elkaar kunt trekken. Trek alle kipfilets uit elkaar.

  2. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe, totdat deze geslonken is. Verwijder eventueel overtollig vocht.  Voeg nu ook de kip, de uitgelekte maïs en cannelinibonen (eerst even wassen) toe.

  3. Meng de groene salsa kruidenpasta met 100 ml water.  Giet de helft bij de kip en roer om. Voeg zout naar smaak toe.

  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de vulling over de tortilla’s en rol de enchilada’s op. Leg ze in een ovenschaal. Verdeel de rest van de groene salsa over de enchilada’s. Strooi de geraspte mozzarella over de enchilada’ en zet ze voor 10 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.

  5. Garneer de enchilada’s met groene salsa eventueel met wat gesneden lente ui, verse koriander en avocado.

Dit bericht is in samenwerking met Fairtrade Original. Lees hier mijn disclaimer.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.