DIY Zuurkool

Zuurkool zelf maken

Zelf zuurkool maken is superleuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Ik vind het zelf altijd leuk om met DIY’s aan de slag te gaan. Brood bakken, kruidenmixen maken, maar ook tapenades, currypasta’s of amandelspijs maak ik graag zelf. Het lijkt vaak moeilijker dan dat het is en het is bovendien veel lekkerder. We hebben de zuurkool gemaakt naar recept van Meneer Wateetons, bekend van het boek Over Rot. Hét handboek waarbij je alles leert over fermenteren. Want dat is wat je eigenlijk doet bij het zelf maken van zuurkool. Fermenteren is niets anders dan het veranderen van de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk door bepaalde bacteriën, schimmels en gisten die zorgen voor het omzetten van stoffen in een product. Hetzelfde gebeurt bij bijvoorbeeld bier of yoghurt.

Deze homemade zuurkool is verser dan vers. Nadat je dit gemaakt hebt, kun je er lekkere stamppotjes mee maken (mijn lievelings).  Wist je dat we nog veel meer DIY’s op de blog hebben staan? Zo hebben we eigengemaakte kruidenmixen online staan, maar ook homemade limoncello, pasta of zongedroogde tomaatjes. Hoe leuk is het om op een grauwe, koude zondag de keuken in te duiken en met één van deze recepten aan de slag te gaan? Zoek op DIY op de site en je vindt alle zelfmaak recepten terug.

ingredient

DIY Zuurkool

Ingrediënten voor 1 pot
1 hele witte kool
22,5 gr fijngemalen zeezout per kilo kool
4 gr jeneverbessen
3 gr karwijzaad

Materialen
Weckpot

Zo maak je het 
Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Leg 1 schoon blad apart, dit heb je later nodig voor het afdekken van de zuurkool.

Snijd de kool doormidden en verwijder het harde gedeelte. Snijd de kool vervolgens fijn. Dit kan met een scherp mes, maar ook met een mandoline of keukenmachine.

Weeg de kool. Voeg per kilo kool, 22.5 gram zout toe. Meng dit door elkaar.

Knijp de kool fijn, zodat het vocht uit de kool vrijkomt. Dit mag best een beetje hardhandig. Stomp, sla, kneed en masseer de kool goed aan. Houd dit minimaal 5 minuten aan. Laat de zuurkool dan even rusten.

Weeg de kruiden af en masseer opnieuw de kool fijn. Zodra de kool veel vocht verliest, ben je klaar. Mocht er nou echt geen vocht vrijkomen, dan kan je altijd nog zelf pekelwater toevoegen. Verhouding is 2,25% zout per liter water.

Voeg de kruiden aan de kool toe en meng door elkaar. Doe de kool in een schone en gesterilliseerde weckpot. Duw de kool goed naar beneden, zodat het vocht naar boven komt. De kool moet onder water staan. Dek vervolgens het geheel af met het koolblad dat je apart gehouden hebt. Het blad mag niet gaan drijven, dus leg er eventueel iets op om het te verzwaren.

Sluit de pot af. Na twee tot drie weken is de zuurkool klaar. Open in het begin de pot iedere dag om het gas te laten ontsnappen. Controleer of de zuurkool nog onder water staat (zo niet, voeg dan extra pekelwater toe) en als er schimmel ontstaat, verwijder je dit.

De zuurkool is klaar als er geen gas meer vrijkomt en het lekker smaakt. Bewaar de zuurkool in de koelkast.

DIY Zuurkool

DIY Zuurkool

DIY Zuurkool

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

3.4 (47 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Basisrecepten Hollandse recepten Glutenvrije recepten Winter recepten Bijgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in