Couscoussalade met tonijn
Wij zijn altijd te porren voor frisse salades die je in een handomdraai op tafel zet. Deze couscoussalade met tonijn is daar het perfecte voorbeeld van. Denk: Marokkaanse couscous meets Franse salade Niçoise. Oftewel, een vrolijke mix van smaken uit de Noord-Afrikaanse en Franse keuken: couscous met tonijn, feta, boontjes, tomaatjes en veel verse kruiden. Lekker hartig, fris én snel klaar.
Couscoussalade met tonijn voor lunch of diner
Of je ‘m nou maakt voor een picknick, een lichte avondmaaltijd of als lunch om mee te nemen: deze couscoussalade met tonijn stelt sowieso niet teleur. Je maakt hem makkelijk van tevoren, en het fijne is dat -ie op kamertemperatuur misschien nog wel lekkerder is dan rechtstreeks uit de koelkast.
Ingrediënten voor 4 personen
- 200 gr couscous
- 250 ml water
- 2 blikjes tonijn (uitgelekt)
- 250 gr sperziebonen
- 250 gr cherrytomaten
- 1 rode ui
- 100 gr zwarte olijven (eventueel ontpit)
- 100 gr feta
- Sap van een halve citroen
- 7 gr verse bieslook
- 7 gr verse peterselie
- Chilivlokken en zeezout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Kook de sperziebonen beetgaar in water met zout (ongeveer 5-6 minuten). Laat ze vervolgens afkoelen.
Tip: je kunt de bonen na het koken in ijswater laten ‘schrikken’, zo blijven ze mooi felgroen en knapperig.
Doe de couscous in een schaal en giet hier ongeveer 250 ml kokend water op. De laag water op de couscous moet ongeveer 1 cm hoog zijn.
Dek de schaal af met een bord en laat dit staan. Na ongeveer 8 minuten (of als al het water is opgenomen) roer je de couscous los met een vork.
Hak de groene kruiden fijn en meng dit door de couscous. Breng de couscous op smaak met het sap van de citroen, 2 el olijfolie, chilivlokken en zout en meng het geheel goed door elkaar.
Halveer de cherrytomaten. Pel de rode ui en snijd in halve ringen. Verdeel dit samen met de zwarte olijven over de couscous.
Verdeel de (uitgelekte) tonijn over de couscous. Verkruimel vlak voor het serveren de feta over de couscoussalade met tonijn. Garneer het geheel met wat extra groene kruiden.
Variatietips
- Liever vegetarisch? Laat de tonijn weg en voeg extra feta of kikkererwten toe.
- Geen fan van sperziebonen? Probeer eens gegrilde courgette of geroosterde paprika.
- Vervang de cherrytomaten door zongedroogde tomaatjes voor een diepere smaak.
- Zin in pit? Voeg wat harissa of een beetje smokey paprikapoeder toe aan de couscous.
- Geen couscous in huis? Bulgur, parelcouscous of quinoa kan ook prima.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
