fbpx
Menu

Courgette fritter met wortel en halloumi

Ok ik ben dus aan het opletten. Met eten wel te verstaan. Dat moest er na al die jaren toch eens van komen. Al die jaren dat ik gewoon ongegeneerd bijna dagelijks pasta of noedels at en die koekjes in de avond ook niet meer liet staan. Wanneer je iets soortgelijks hebt meegemaakt en je haalt dan die stoffige weegschaal uit de kast dan snap je de schok ik kreeg. Een grote schok. Ik riep al jaren dat het niet meer zo kon, maar nu kan het dus echt niet meer! Goed en sinds dat ene moment let ik dus enigszins op de calorieën, iets meer op de koolhydraten en vooral op niets meer tussendoor eten! Het is niet echt een dieet het is meer een reset. Want in mijn werk moet je echt een goede mindset hebben om niet alles wat los en vastzit op te eten. Vanaf nu eet ik dus niets meer wat me op fotoshoots wordt aangeboden! Geen koekjes, geen gezonde wafels – niets! En dan komen we vanzelf bij dit recept de courgette fritter!

Fritter?

Fritter is niet echt een Nederlands woord. Ik heb geen goede Nederlandse benaming voor dit soort pannenkoekjes. Want daar komt het nog het meeste bij in de buurt, maar dan met veel groenten gemaakt. En is het nou een hapje, snackje, lichte maaltijd of misschien zelfs wel een lunch wanneer je tijd hebt? Wij eten dit dus tegenwoordig (vanwege die alarmerende cijfers op de weegschaal) met een berg salade en zoete aardappelfrites. Ik kan er ook als enthousiaste pasta-eter en culinaire smulpaap zeer goed mee leven. Wellicht dus ook wel iets voor jou? Even lekker een dagje wat minder koolhydraten en meer groenten eten.

Geen snackje maar volledige maaltijd?

Wanneer je van deze fritters met avocadip en tomaatjes een volledige maaltijd van wilt maken, schuif je in de oven gewoon wat zoete aardappel frites. Die kun je kant-en-klaar kopen of zelf snijden. En maak er een lekkere groene salade bij met wat citroenolie en klaar.

12 stuks

Ingrediënten voor 12 stuks

  • 95 gr quinoa
  • 5 eieren
  • 300 gr tomaten
  • 200 gr courgette
  • 200 gr wortel
  • 100 gr halloumi
  • 4 takjes basilicum (verse)
  • 10 sprietjes bieslook (verse)
  • 2-4 el olijfolie
  • eventueel bloem om het beslag iets steviger te maken

Ingrediënten voor de avocado dip

  • 2 avocado's
  • peper en zout naar smaak
  • 3 el citroensap

Zo maak je het

  1. Doe de quinoa samen met 250ml water in een pan en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan, zet het vuur laag en kook voor 12 minuten. Draai het vuur uit en laat 5 minuten staan met de deksel op de pan. Haal de deksel van de pan, roer door en laat afkoelen.

  2. Rasp de wortel en courgette en doe de groenten in een grote kom. Hak de basilicum en bieslook fijn. Rasp de halloumi. Voeg de eieren, gekookte quinoa en kruiden toe en roer goed door. Wanneer het te waterig is voeg je wat bloem toe. Bijvoorbeeld speltbloem.

  3. Zet een koekenpan op het vuur, voeg olie toe en schep een eetlepel van het beslag in de pan (vorm een fritter van ongeveer 7cm). Bak 1 minuut, draai voorzichtig om (gebruik een spatel) en bak daarna nog een minuut aan de andere kant. Draai opnieuw om en bak aan beide kanten nog eens een minuut. Op deze manier worden ze niet te donker en blijven ze ook niet aan de pan vastkleven. Bak op deze manier alle fritters.

    Soms vraagt het wat behendigheid dat omdraaien. Wanneer je de fritters kleiner maakt gaat het gemakkelijker.

  4. Doe de avocado samen met citroensap in het hakmolentje van de staafmixer en mix tot dat er een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. 

     

  5. Doe de tomaatjes in de pan en bak tot dat ze een kleurtje krijgen. Serveer ze samen met de courgette fritters en avocado dip.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Reactie plaatsen