fbpx
Menu

Citroenmousse taart met oranjebloesem

Vroeger vond ik het heel erg leuk om van dit soort taarten te maken. Alles met een losse bodem wat er een beetje uitzag als Franse patisserie had mijn interesse. Maar omdat dit soort taarten ook tijdrovend zijn en ik steeds minder tijd kreeg om te bakken zijn mijn skills voor patisserie niet zo goed meer. Maar zo’n taartje met een blindgebakken bodem dat lukt me nog wel! Deze citroenmousse taart is een hele lekkere frisse en toch romige taart. Een beetje Frans door zo’n mooie voorgebakken bodem maar gevuld met een hele lekkere romige citroenmousse. Je laat de taart in zijn geheel in de koelkast opstijven, zodat je hem mooi kunt garneren en daarna in mooie stukken kunt snijden zonder dat vulling er uitloopt.

Blind bakken

Om zo’n mooi taartje te maken heb je eigenlijk een vorm nodig met een kartelrandje. En het liefste ook een vorm met een losse bodem. Het fijne daarvan is dat je de deegbodem in een keer van de rand afduwt, dat is toch een stuk lastiger wanneer je dus geen losse bodem hebt. Natuurlijk kun je deze taart in een springvorm maken. Hij oogt alleen wat minder Frans en elegant. Maar qua smaak maakt dat natuurlijk niets uit. Om een goede bodem te maken bak je hem eerst blind. Het betekent dat je de bodem bakt met een “nepvulling” die er voor zorgt dat de bodem mooi plat blijft en niet gaat rijzen.

Wanneer je de bodem goudbruin hebt gebakken kun je hem vullen met van alles en nog wat. Met de mousse uit dit recept, tot een flinke hoeveelheid slagroom en fruit. De mousse heeft naast citroen nog een heel mooi speciaal ingrediënt: oranjebloesem. Het is een extract, wat je kunt kopen in de supermarkt, Dille & Kamille of online. Het maakt je taart net nog wat specialer.

Geduld!

Deze taart moet na het blindbakken van de bodem en het maken van de mousse nog wel even in de koelkast opstijven. Anders loopt de vulling uit bij het aansnijden. Je moet dus een beetje geduld hebben. Garneer daarna de taart met blauwe bessen en schijfjes citroen en wat amandelschaafsel.

8-10 stukjes

Ingrediënten voor de bodem

  • 125 gr bloem
  • 75 gr boter
  • 75 gr suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 ei
  • 0,5 tl zout

Ingrediënten voor de citroenmousse

  • 225 ml slagroom
  • 2 el citroenrasp
  • 75 ml citroensap
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl oranje bloesemwater extract
  • 1 eiwit
  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 el poedersuiker
  • 1 handje blauwe bessen (extra voor garneren )
  • 1 handje amdelschaafsel (geroosterd, voor garnering)
  • 1 citroen (extra voor garneren)

Zo maak je het

  1. Doe de ingrediënten voor het maken van de bodem in de keukemachine (of mix met kneedhaken) tot dat het deeg bij elkaar komt en je er een bal van kunt vormen. Vorm een platte bal en omwikkel met plasticfolie. Leg 30 minuten in de koelkast om te rusten. 

  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch) en 160 graden (hetelucht). Vet een ronde vorm van 24 cm (met een losse bodem) in met boter.

  3. Rol het deeg uit tot een dunne lap deeg van ca 2mm. Leg in de bakvorm. Prik met een vork in de bodem. Leg er dan een stuk bakpapier in en vul de bodem met bakbonen, gedroogde bonen of rijst. (let wel op dat het bakpapier overal het deeg bedekt, anders sta je straks de rijst uit het deeg te plukken). Bak de bodem 15 minuten in de oven. Verwijder de “nep” vulling en bak nog eens 10 minuten tot dat het deeg een mooie bruine kleur heeft. Haal uit de oven en laat afkoelen.

  4. Maak de mousse. Week de gelatine blaadjes 5 minuten in een kom met ruim koud water. Verwarm een steelpan met 100 ml slagroom. Voeg het vanille extract, rasp van de citroenschil, citroensap en oranje bloesem extract toe. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes uit en roer door de room. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

  5. Klop ondertussen de rest van de slagroom bijna stijf. Klop daarna het eiwit stijf (gebruik hier schone garde voor anders lukt het niet). Voeg aan het eiwit de poedersuiker toe en klop tot glanzende pieken. Spatel door de citroenroom en schep daarna de slagroom door de citroenroom. 

  6. Schep de mousse op de taartbodem. Strijk mooi glad en zet de taart 1,5-2 uur in de koelkast om op te stijven. 

    Garneer de citroenmousse taart met plakjes citroen en blauwe bessen. En bestrooi met wat amandelschaafsel.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Reactie plaatsen