Citroenlimonade met gember
Sinds ik zwanger ben wil ik wel eens wat anders drinken dan bruisend water. Als er ergens citroenlimonade of huisgemaakte ijsthee op de kaart staat, bestel ik dat altijd. Hiervoor was ik van team geen suiker drinken en dronk ik de hele dag alleen maar water (en koffie en thee). Maar nu, vooral in de zomer, heb ik soms ook behoefte aan wat anders. Iets frissigs. En een schijfje citroen volstaat dan niet. Aangezien ik weer eens wat te enthousiast was geweest met mijn citroen inkopen (had er nog 10 liggen) besloot ik er zelf citroensiroop van te maken. En dat mocht van mij best een beetje spannender, dus voegde ik gember toe. Deze citroen gemberlimonade is superlekker. Fris en toch ook licht pittig door de gember.
Uiteraard gaat er suiker in. Dat maakt de siroop, stroperig en langer houdbaar. Je zou eens kunnen proberen of je dit kunt vervangen voor honing, of agavesiroop, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Je gebruikt ook maar een klein beetje per keer, de rest vul je aan met water. Ik drink deze limo het liefst met bruisend water. Dat bubbeltje geeft haast het gevoel van een cocktail. Een virgin cocktail dan. Maar je zou deze siroop ook goed kunnen toevoegen aan een gin tonic. Ik denk dat dat hartstikke lekker is.
Ik gebruik trouwens altijd biologische citroenen. Deze zijn onbespoten. En daardoor kan je de schil ook gebruiken voor extra smaak. Even een kleine tip vooraf, zorg ervoor dat je citroenen op kamertemperatuur zijn. Dan komt er meer sap uit. Wat ook werkt is de citroenen van tevoren in een warm waterbad leggen of even opwarmen in de magnetron. Ja echt. Probeer het zelf maar.
Ingrediënten voor 1 liter citroenlimonade
500 ml citroensap (10 citroenen)
500 ml water
150 gr gembe
400 gr suiker (of meer als je van zoet houdt)
Zeste van 1 citroen
Zo maak je het
Was de citroenen en verwijder de schil van 1 citroen met een dunschiller.
Pers alle citroenen uit en vang het vocht op in een steelpan.
Voeg hier 500 ml water, de citroenzeste en 400 gr suiker aan toe.
Was de gember en snijd deze in dunne plakken. Voeg dit bij het citroenwater.
Laat de citroensiroop op een zacht vuur in ongeveer 45 minuten indikken.
Laat de siroop (incl. de gember) volledig afkoelen. Ik heb het een nachtje in de koelkast gezet.
Zeef de citroensiroop en giet het in een schone gesteriliseerde fles.
Voor een citroenlimonade vul je een glas voor 20% met de citroensiroop. De rest vul je aan met (bruisend) water, ijs en een vers schijfje citroen.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!
Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in