fbpx
Menu

Citroen yoghurt muffins (gezonder recept)

De combinatie van citroen, yoghurt en cake vind ik fantastisch. Ik ben de laatste tijd natuurlijk van het gezonder bakken, en deze citroen yoghurt muffins passen precies in dat rijtje. Minder suiker, minder verzadigde vetten en meer proteïnes. Maar nog wel steeds heel lekker. Want als ik iets bak, moet het natuurlijk wel smakelijk zijn. Ik vind namelijk vaak dat de gezonde variaties niet te eten zijn. Ze zijn droog en smaken gewoon te gezond. Als je echt gezond wilt doen, neem dan een wortel of wat tomaatjes, maar als je gezonder wil genieten dan is dit recept echt wat voor jou.

In 10 minuten klaar

Dit is echt zo’n recept wat je in 10 minuten in elkaar flanst. Het is gewoon een kwestie van wegen, mixen en bakken. Ik gebruik speltbloem en ook een beetje speltmeel. Dat is volkoren meel en bevat dus meer vezels. Ik houd ervan als iets makkelijk en snel is. Daarom heb ik ook 4 gezondere bakmixen ontwikkeld. Dan hoef je ook niet meer zelf te wegen en ben je helemaal snel klaar. Ideaal vind ik het. Ik gebruik mijn eigen mixen nu zelf ook iedere week en maak op zondag meestal een gezond tussendoortje voor de hele week.

Lemon Poppyseed

Die maanzaadjes zien er vooral leuk uit. Je proeft ze niet echt. De lemon poppyseed trend komt uit Amerika. Daar gebruiken ze het vaak in cakerecepten. Heb je nou geen maanzaad in huis, dan kan je het gerust weglaten. In ieder geval niet vervangen door sesamzaad, want dat proef je wel en is in dit recept geen lekker combi. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Sla hem op, als het een favorietje is. Dan kan je hem snel terugvinden.

8 st.

Ingrediënten voor 8 st.

  • 100 gr speltbloem
  • 75 gr speltmeel
  • 50 gr rietsuiker
  • 1 ei ((maat L))
  • 150 gr yoghurt ((of kwark))
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 1 citroen ((biologisch))
  • 2 tl bakpoeder
  • 15 gr maanzaad
  • Snuf zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).

  2. Klop het ei met de yoghurt, de zonnebloemolie en de sap en de rasp van de citroen met een garde door elkaar.

  3. Voeg de bloem, het meel, de suiker, het bakpoeder, het maanzaad en een snuf zout toe en meng met een spatel door elkaar. Je hoeft niet lang te mengen. Het is prima als je wat klontjes behoudt.

  4. Verdeel het beslag over 8 muffinvormpjes en zet deze in een muffintray. Bak de citroen yoghurt muffins in 20 tot 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De muffins zijn klaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon en droog uitkomt.

    Je kunt de citroen yoghurt muffins ook invriezen.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

14 reacties

  • Nelise
    10 maart 2019 om 17:20

    Wasr vind je die bruine paieten muffinvormen? Of vouw je zelf iets met bakpapier? Ziet erzo gaaf uit.

    Beantwoorden
  • Annika
    11 maart 2019 om 09:27

    Zelf met bakpapier gedaan :)

    Beantwoorden
  • Marlies
    13 maart 2019 om 15:48

    Heb je daar nog een slimmigheidje / handigheidje voor? Bij mij zag het er een stuk minder professioneel uit ;-)

    Beantwoorden
  • Annika
    13 maart 2019 om 16:44

    Ik hoorde later dat deze gekocht zijn bij de leukste taarten shop. Zelf maken kan ook, maar wordt minder mooi inderdaad.

    Beantwoorden
  • Michelle Faaij
    10 maart 2019 om 12:28

    Damn....ik krijg weer geen recept te zien op mijn telefoon en tablet....

    Beantwoorden
  • Annika
    10 maart 2019 om 13:00

    Heb je de nieuwste versie vd app erop staan? Anders even opnieuw installeren, dat helpt vaak. En je kunt altijd de mobiele site of desktop site gebruiken.

    Beantwoorden
  • Michelle Faaij
    10 maart 2019 om 15:35

    Dankje Annika, ik heb de app verwijderd en opnieuw geinstalleerd. Goede tip!

    Beantwoorden
  • Annika
    11 maart 2019 om 09:27

    Super!

    Beantwoorden
  • Myrthe
    10 maart 2019 om 11:02

    Kun je hem ook suikervrij maken of bijv de suiker vervangen door honing?

    Beantwoorden
  • Karin
    10 maart 2019 om 11:50

    Honing is ook suiker, dat maakt geen verschil.

    Beantwoorden
  • Serena Janssen
    10 maart 2019 om 09:46

    Waarom gebruik je bloem én meel, wat heeft dat voor toegevoegde waarde? Ik begrijp dat het een iets fijner is dan het andere...

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 maart 2019 om 09:29

    Meel bevat meer vezels. Maar je kan hem ook van enkel bloem maken natuurlijk.

    Beantwoorden
  • Elisabeth
    10 maart 2019 om 09:11

    Kan ik ook volkorenmerl of havermout gebruiken ipv speltmeel en speltbloem?

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 maart 2019 om 09:30

    Je kan het niet zomaar 1 op 1 vervangen want dan krijg je een hele andere textuur. Dus het is eigenlijk een kwestie van proberen :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen