Citroen maanzaad cake
Vandaag maken we een simpele citroen-maanzaad cake. Deze cake is perfect voor bij de koffie of als zomers dessert. En echt heel easy te maken! De combinatie van citroen en maanzaad zorgt voor een lekkere balans tussen zoet en zuur, en de maanzaadjes geven een fijne crunch.
Baktips voor deze citroen maanzaad cake
Een paar baktips om de cake perfect te krijgen: zorg ervoor dat je boter en eieren op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Dit helpt om een luchtig beslag te maken. Meng de droge ingrediënten goed voordat je ze aan het botermengsel toevoegt om te voorkomen dat er klontjes ontstaan. En vergeet niet om de cake in de cakevorm volledig te laten afkoelen voordat je het glazuur aanbrengt, anders smelt die eraf.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 8-10 plakjes
- 190 gr bloem (+ extra om cakevorm te bebloemen)
- 1 tl bakpoeder
- 100 gr poedersuiker
- 190 gr suiker
- 190 gr roomboter (+ extra om cakevorm in te vetten)
- 3 el Griekse yoghurt
- 200 gr roomkaas
- 3 eieren (maat M)
- 1,5 citroen (+ extra ter garnering)
- 3 el maanzaad
- snufje zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 175 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht). Vet een cakevorm in met boter. Bebloem de cakevorm met bloem, klop het te veel aan bloem uit de cakevorm.
Klop de boter en suiker met een mixer of in een keukenmachine luchtig, dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg de eieren één voor één toe. Wacht voor het toevoegen van een nieuw ei tot het vorige is opgenomen in het beslag. Voeg de citroenrasp en het sap van een citroen toe.
Meng de bloem, snufje zout, bakpoeder en maanzaad door elkaar en voeg dit afwisselend met de yoghurt aan het botermengsel toe. Klop elke keer kort door.
Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in de voorverwarmde oven in ca 55-60 minuten tot hij goudbruin en gaar. Test met een sateprikker of de cake ook van binnen gaar is. Komt de prikker er niet droog uit, zet hem dan nog 5 minuten langer in de oven en test opnieuw. Laat de cake afkoelen.
Tip: Stort de cake op een stukje bakpapier, zet daarna de cakevorm er weer overheen en laat volledig afkoelen. Dit duurt langer, maar zo droogt je cake niet uit.
Meng voor de topping de roomkaas, poedersuiker en een kneepje citroensap (van 0,5 citroen) tot een glad glazuur en verdeel over de afgekoelde citroen maanzaad cake. Versier de cake met schijfjes citroen.
Bewaren
Bewaar deze cake afgedekt (in een taartdoos of met wat aluminiumfolie) tot 3 dagen in de koelkast.
Variatietip
Voor wat variatie kun je de maanzaadjes vervangen door pijnboompitten of gemalen noten. Het glazuur kun je een extra kick geven door wat geraspte gember of een scheutje citroenlikeur toe te voegen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in