Menu

Citroen kwarktaart (It’s my birthday)

Yes ik ben jarig vandaag. Alweer 39 geworden (die 4o duurt nu niet lang meer). Omdat ik jarig ben trakteer ik op een recept voor citroen kwarktaart. Ik ben echt dol op deze klassieker. Bij taarten kies ik toch vaker voor frisse smaken, dan voor de donkere chocolade smaken. Ik heb liever iets met fruit en yoghurt, dat valt toch wat lichter op de maag. Nou dan zit je met dit kwarktaartje wel goed. Er zit citroen in de bodem, in de vulling en ook nog in de topping, want ik maakte een mooie lemoncurd swirl. Ziet er heel mooi uit, maar is echt heel makkelijk. Je hebt zelfs geen oven nodig. Ben jij team fruit of team chocola?

39 jaar

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het best een ding vind die 39. Ik voel me nog helemaal niet 39 namelijk en moet er nog even niet aan denken dat ik volgend jaar 40 word. Tuurlijk word ik er iedere dag aan herinnerd dat ik echt geen 21 meer ben. Als ik foto’s voorbij zie komen van jongere bloggers die van feestje naar feestje gaan en soms wel 3 dingen op een dag doen, word ik al moe bij de gedachte. De grap is dat ik rond mijn twintigste ook zo leefde. Ik ging superveel uit en was altijd omringd door mensen. Nu ben ik het liefst thuis met mijn 3 mannen en haal ik voldoening uit een lunch buiten de deur of een middagje strand. Grappig hoe dat verandert.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het best een ding vind die 39. Ik voel me nog helemaal niet 39 namelijk en moet er nog even niet aan denken dat ik volgend jaar 40 word.

Dit is wel fijn

Wat ik wel heel fijn vind aan deze leeftijd is dat je veel dichterbij jezelf staat. Ik maak me niet druk om wat anderen van mij vinden. Als ze mij saai vinden omdat ik niet meer in de lampen hang, dan mag dat. Ik heb die behoefte gewoon niet meer en dat is helemaal goed. Ik ben niet meer onzeker (ben ik vroeger lang genoeg geweest) en leef mijn leven op de manier waarop ik er blij van wordt. Met mijn lieve mannen en een klein clubje mensen om mij heen. Niet meer de tientallen snelle contacten die ik vroeger had. Dat is trouwens al een tijdje zo, na mijn dertigste werd dit steeds beter en was ik steeds beter in staat om voor mijzelf te kiezen. En die rust die dat geeft, vind ik echt een cadeautje. Op naar de 40 dan maar.

10 personen

Ingrediënten voor 10 personen

  • 500 gr kwark (ik gebruik volle kwark)
  • 250 ml slagroom
  • 150 gr suiker
  • 2 citroenen (sap en rasp)
  • 8 blaadjes gelatine
  • 175 gr citroenkoekjes
  • 100 gr roomboter
  • 2,5 el lemoncurd (recept)

Materiaal

  • Springvorm 23 cm

Zo maak je het

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in. Laat de roomboter smelten in een pannetje. Maal de citroenkoekjes fijn in een keukenmachine (of met een deegroller) en roer ze door de roomboter. Verdeel het mengsel over de vorm en druk het goed aan. Dit gaat het makkelijkste met de achterkant van een glas. Laat de bodem even opstijven in de koelkast.

  2. Laat de gelatine weken in koud water. Rasp de 2 citroenen en pers ze uit. Verwarm dit in een pannetje. Knijp de geweekte gelatine uit en laat dit oplossen in het warme citroensap. Laat even afkoelen.

  3. Roer de kwark los in een kom. Voeg het afgekoelde gelatinemengsel bij de kwark en roer goed door, zodat er geen klontjes ontstaan. Klop in een andere kom de slagroom met de suiker stijf. Spatel de slagroom door de kwark.  Giet het mengsel op de koekjesbodem.

  4. Verdeel 2,5 el lemoncurd over de vulling. Maak er met een mes een mooie swirl van.

  5. Laat de citroen kwarktaart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast, maar het liefst een hele nacht.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.