Chocolade clafoutis met sinaasappel
Deze chocolade clafoutis is de perfecte afsluiter van een gezellig etentje. Moeilijk is hij niet om te maken. En de mix kun je alvast van te voren maken. Niet een hele dag maar wel voordat je aan het eten begint. Of je zet alles alvast klaar, want het is gewoon een kwestie van alles door elkaar mengen. Vergeet niet de oven voor te verwarmen! Dat scheelt je zomaar een half uur. En met een paar helpende handen ben je ook zo klaar. En een half uurtje aan tafel wachten is natuurlijk ook niet zo erg. Gewoon nog een rondje wijn inschenken.
Clafoutis recept
Wanneer je fan bent van de gewone clafoutis (soort van franse warme pannenkoek) dan is dit natuurlijk helemaal te gek! Met chocolade yummm! En alsof dat nog niet genoeg is. Je kunt er ook nog die fantastisch gekarameliseerde sinaasappel bij maken. Zuur, zoet en chocolade. En voor het echte luxe gevoel kun je er een bolletje vanille of karamelijs op serveren. Deze chocolade clafoutis blijft na het bakken aan de binnenkant een beetje smeuïg. Dat hoort zo en is heel lekker. Je kunt een grote schaal maken of allemaal kleintjes. Check bij kleintjes iets eerder de oven.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4-6 pers.
- 5 sinaasappels
- 100 gr pure chocolade
- 5 eieren (2 hele, 3 dooiers)
- 180 ml volle melk
- 80 gr boter
- 115 gr zelfrijzend bakmeel
- 115 gr amandelmeel
- 115 gr suiker
- mespuntje zout
Serveer met
- ijs
- rasp van pure chocolade
- poedersuiker
Materialen
- ronde ovenschaal (20 cm)
- of 4-6 kleine ovenschaaltjes (7 cm)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht). Vet de schaal (of schaaltjes) in met een beetje boter.
Rasp de sinaasappels. Zet de rasp even apart. Schil de sinaasappels, zorg dat je het witte er af snijdt. Snijd in plakken van ongeveer 1cm dik.
Maak de clafoutis. Zeef het zelfrijzend bakmeel. Voeg het amandelmeel, de helft van de suiker, het zout, de sinaasappelrasp, 2 hele eieren en 3 eidooiers en melk toe. Meng tot dat alles goed opgenomen is en er een glad mengsel ontstaat.
Breek de chocolade in stukjes en smelt de chocolade au bain marie (in een kom boven kokend water, zorg dat de kom niet het water raakt). Voeg de boter toe en meng goed door elkaar. Laat een klein beetje afkoelen. Voeg toe aan het bakmeelmengsel en schep door elkaar.
Vul de vorm met het mengsel. En bak voor 16-20 minuten. De chocolade clafoutis moet een beetje gerezen zijn, stevig aan de randen maar nog plakkerig in het midden.
Leg de sinaasappelplakken op een mooi bord. Maak ondertussen een karamel met de rest van de suiker. Doe de suiker in een pannetje, voeg 6 el water toe en smelt de suiker tot dat er een goudkleurige karamel ontstaat. Niet in roeren en niet met je vinger proeven. Het wordt heel erg heet. Haal van het vuur en schenk over de sinaasappel plakken. Je pan schoonmaken doe je door er opnieuw kokend water in te gieten en even te laten staan.
Garneer de chocolade clafoutis met wat poedersuiker en chocolade rasp. Ook heel lekker met een bolletje ijs.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in