Chocolade clafoutis met sinaasappel

Chocolade clafoutis met sinaasappel

Wanneer je een etentje geeft heb je een goed dessert nodig. Zo eentje waar iedereen of ruimte laat omdat ze stiekem al in de keuken hebben gezien wat je hebt gemaakt of waarbij het allemaal niet meer uitmaakt en je volledig je grenzen overschrijdt van een enigszins gezonde hoeveelheid aan eten. Dat mag best eens in de zoveel tijd! Zeker wanneer je het gezellig hebt. En dan is deze chocolade clafoutis de perfecte afsluiter.

Lekker makkelijk
Moeilijk is hij niet om te maken. En de mix kun je alvast van te voren maken. Niet een hele dag maar wel voordat je aan het eten begint. Of je zet alles alvast klaar, want het is gewoon een kwestie van alles door elkaar mengen. Vergeet niet de oven voor te verwarmen! Dat scheelt je zomaar een half uur. En met een paar helpende handen ben je ook zo klaar. En een half uurtje aan tafel wachten is natuurlijk ook niet zo erg. Gewoon nog een rondje wijn inschenken.

Voor chocolade lovers
Wanneer je fan bent van de gewone clafoutis (soort van franse warme pannenkoek) dan is dit natuurlijk helemaal te gek! Met chocolade yummm! En alsof dat nog niet genoeg is. Je kunt er ook nog die fantastisch gekarameliseerde sinaasappel bij maken. Zuur, zoet en chocolade. En voor het echte kerstmenu-gevoel kun je er een bolletje vanille of karamelijs op serveren. Deze chocolade clafoutis blijft na het bakken aan de binnenkant een beetje smeuïg. Dat hoort zo en is heel lekker. Je kunt een grote schaal maken of allemaal kleintjes. Check bij kleintjes iets eerder de oven.

chocolade clafoutischocolade clafoutis

Ingrediënten (voor 4-6 personen)
5 sinaasappels
100 gr pure chocolade
5 eieren (2 hele eieren, 3 eidooiers)
180 ml volle melk
80 gr boter
115 gr zelfrijzend bakmeel
115 gr amandelmeel
115 gr suiker
Mespuntje zout

Voor erbij:
IJs, rasp van een stukje pure chocolade en eventueel poedersuiker

Materialen
ronde ovenschaal (ca 20cm) of 4-6 kleine ovenschaaltjes (ca 7cm)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht). Vet de schaal (of schaaltjes) in met een beetje boter.

Rasp de sinaasappels. Zet de rasp even apart. Schil de sinaasappels, zorg dat je het witte er af snijdt. Snijd in plakken van ongeveer 1cm dik.

Maak de clafoutis. Zeef het zelfrijzend bakmeel. Voeg het amandelmeel, de helft van de suiker, het zout, de sinaasappelrasp, 2 hele eieren en 3 eidooiers en melk toe. Meng tot dat alles goed opgenomen is en er een glad mengsel ontstaat.

Breek de chocolade in stukjes en smelt de chocolade au bain marie (in een kom boven kokend water, zorg dat de kom niet het water raakt). Voeg de boter toe en meng goed door elkaar. Laat een klein beetje afkoelen. Voeg toe aan het bakmeelmengsel en schep door elkaar.

Vul de vorm met het mengsel. En bak voor 16-20 minuten. De chocolade clafoutis moet een beetje gerezen zijn, stevig aan de randen maar nog plakkerig in het midden.

Leg de sinaasappelplakken op een mooi bord. Maak ondertussen een karamel met de rest van de suiker. Doe de suiker in een pannetje, voeg 6 el water toe en smelt de suiker tot dat er een goudkleurige karamel ontstaat. Niet in roeren en niet met je vinger proeven. Het wordt heel erg heet. Haal van het vuur en schenk over de sinaasappel plakken. Je pan schoonmaken doe je door er opnieuw kokend water in te gieten en even te laten staan.

Garneer de chocolade clafoutis met wat poedersuiker en chocolade rasp. Ook heel lekker met een bolletje ijs.

chocolade clafoutis

chocolade clafoutis

Tags

Chocolade Franse recepten Kerst Oven Nagerecht

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in