chocolade cantuccini

Chocolade cantuccini

Lekker cantuccini koekjes ! Van die harde Italiaanse koekjes die je in de koffie kunt dopen, daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Van elk koekje wat je in de koffie kunt dopen eigenlijk. Niet elk koekje is daar geschikt voor, sommige koekjes vallen compleet uit elkaar en dan eindig je met een espresso of cappuccino met een hele laag koekkruim op de bodem. Ergens vind ik dat dan weer smerig. Nee zo’n koekje moet goed heel blijven en een klein beetje zachter worden. Cantuccini zijn Toscaanse amandelkoekjes, ze worden gegeten als ontbijt, dessert of gewoon voor bij de koffie. In Italië worden ze ook wel biscottini di Prato genoemd, ‘koekjes van Prato’, omdat ze in die stad voor het eerst werden gebakken. Naast dat je ze in de koffie kunt dopen zijn ze ook perfect voor in een glaasje likeur, vin Santo bijvoorbeeld. Of welke andere zoetige likeur je dan ook in de kast hebt staan. Bekijk hier onze andere koekjesrecepten.

Geen traditioneel cantuccini recept

Zoals je al kunt zien zijn dit geen traditionele cantuccini. Er komt geen amandel aan te pas! Maar wel chocolade en hazelnoten. Dit recept is een variatie op het recept van Rutger uit zijn boek Bakbijbel.  Zelf ben ik niet zo goed in eindeloos bakrecepten testen. Vandaar dat ik op zoek ging naar een fijne inspiratiebron. Ik maakte een kleine twist op zijn recept in ingrediënten en uitvoering. Rutger houdt blijkbaar van kleine koekjes. Ik niet, die kleine koekjes zijn bij mij grotere langwerpige chocolade cantuccini geworden. In zijn originele recept verdeelt hij het deeg in 4 stukken. Maar wanneer je langwerpige koekjes wilt zoals op de foto’s verdeel dan het deeg in tweeën. Zo ontstaan er wat bredere cantuccini. Wanneer je toch Rutgers formaat wilt (een fijn bescheiden koekje) verdeel het deeg dan inderdaad in 4 stukken.

 

chocolade cantuccini
chocolade cantuccini
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor het deeg

  • 2 eieren
  • 210 gr bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • 40 gr cacaopoeder
  • 125 gr suiker
  • 125 gr poedersuiker
  • 0,25 tl zout

Ingrediënten

  • 80 gr hazelnoten
  • 60 gr walnoten
  • 75 gr pure chocolade
  • 1 ei
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Haal het bakblik uit de oven en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) / 160 graden (hetelucht). 

  2. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng alles tot een samenhangend deeg en totdat je er een bal van kunt vormen.

  3. Hak de noten en chocolade grof en meng deze door het deeg.

  4. Verdeel het deeg in tweeën. Rol, op een met bloem bestoven werkplek, rollen/worsten van ongeveer 30cm. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat (met tussenruimte) en druk ze iets plat. Klop het ei los en Bestrijk ze met het ei. 

  5. Bak de rollen in de oven 20 tot 25 minuten goudbruin. Snijd ze direct uit de oven in schuine plakjes. 

  6. Verlaag de oventemperatuur naar 130 graden (elektrisch) / 110 graden (hetelucht) en leg de chocolade cantuccini op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet deze nog 15 tot 20 minuten terug in de oven.

chocolade cantuccini
chocolade cantuccini

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.