fbpx
Menu

Chinese tomatensoep

Vroeger aten wij thuis ieder weekend soep. Een traditie die ik zelf ook overgenomen heb. Mijn moeder maakte het vaak met een pakje en mijn favorieten waren de Tomaten crème en Chinese tomatensoep. Nu heb ik dit al jaren niet meer gegeten. Maar op de een of andere manier krijg ik door mijn zwangerschap ineens zin in dingen die ik vroeger vaak at. Herkenbaar? Dit had ik bij Merlijn ook en nu weer. Gekookte aardappelen, stamppot, draadjesvlees, rijstepap en huzarensalade zijn dingen die ik ineens weer graag eet. En dus ook die Chinese tomatensoep. Alleen maak ik het recept wel zelf. En dat is helemaal niet ingewikkeld.

Lekker snel

Het fijne aan soep vind ik dat het én snel klaar is én je meteen heel veel veel hebt (wat ik overhoud, vries ik in). Bij mij is soep maken helemaal een fluitje van een cent. Want ik heb een Grohe Red, een kokend heet water kraan. Vroeger keek ik altijd naar de programma’s van Jamie Oliver. Wat hij dan als eerste deed, was de waterkoker aanzetten om tijd te besparen. Hoe handig is het dat je tegenwoordig kranen hebt waar gewoon gekookt water uitkomt. Ik vind het echt een uitkomst en gebruik de kraan heel vaak. Gewoon voor thee, maar ook om aardappelen, pasta, rijst en groente te koken, maar dus ook om bouillon te maken. Het voordeel van de Grohe Red is dat hij niet spettert. Er zit ook een kinderbeveiliging op, dus je hoeft niet bang te zijn dat je kind per ongeluk zijn handjes onder de hete kraan krijgt. Wel zo’n fijne gedachte.

Tikkeltje zoet

Het verschil van een Chinese tomatensoep ten opzichte van de klassiek versie is, dat hij iets zoet is. In de bekende pakjes en zakjes gaat er dus gewoon suiker in. Ik heb ook wel eens gelezen dat men appelmoes gebruikt om de soep te zoeten. Zelf gebruik ik gembersiroop, dan heb je meteen de smaak van gember en het zoetje. In plaats van vermicelli gaan er rijstnoedels in. En uiteraard nog wat extra groente. Al met al een lekker en makkelijk soepje. Laat je vooral niet afschrikken door de lijst ingrediënten want het is echt niet ingewikkeld. Gaat deze op jouw favorietenlijst?

4 - 6 personen

Ingrediënten voor 4 - 6 personen

  • 750 gr tomaten
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 st. lente ui
  • 100 gr taugé
  • 125 gr rijstnoedels
  • 1,2 ltr kippenbouillon (of groentebouillon)
  • 1 tl sambal
  • 4 - 5 el gembersiroop
  • 1 el azijn (ik gebruik appelcider azijn)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 0,5 el maïzena
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Zo maak je het

  1. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn en fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg de tomatenpuree en de sambal toe en bak dit kort mee.

  2. Snijd de tomaten in parten en voeg deze bij de uien. Haal 1,2 liter kokend heet water uit je Grohe Red en voeg 2 bouillonblokjes toe. Voeg de (kippen)bouillon toe aan de pan en laat de soep ongeveer 10 minuten koken.

  3. Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng de soep op smaak met de gembersiroop (even tussentijds proeven), de azijn en eventueel wat extra peper en zout. Voeg de maïzena toe en roer de soep goed door met een garde. Hierdoor wordt hij wat dikker.

  4. Laat de rijstnoedels 2 minuten weken in gekookt water. Voeg dit toe aan de Chinese tomatensoep.

  5. Garneer de Chinese tomatensoep  met een handje taugé en wat fijngesneden lente ui en eventueel wat rode peper en verse peterselie. .

Dit bericht is in samenwerking met Grohe, lees mijn disclaimer.


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

16 reacties

  • Ineke
    23 november 2019 om 14:56

    Heerlijk recept en makkelijk te maken. We zijn met z'n tweetjes, dus nog 4 porties ingevroren. Handig.

  • Ger Kerkhoven
    21 november 2019 om 18:56

    Hi Pauline, Het water altijd maar op 100 graden houden is dat niet heel kostbaar. Klinkt niet duurzaam e.d.

  • Lindsey
    18 november 2019 om 19:19

    Hij was heerlijk! Ik heb er nog wat reepjes omelet in gedaan en geserveerd met cassave kroepoek. Ga deze soep zeker nog een keer maken.

  • Pauline
    18 november 2019 om 14:25

    Yes dat kan ook.

  • Pauline
    18 november 2019 om 14:25

    Nee dat doen we niet.

  • Pauline
    18 november 2019 om 14:24

    Ook heel lekker, je kan ook het sap gebruiken.

  • Pauline
    18 november 2019 om 14:21

    Goed om te horen.

  • Ingridn1981
    17 november 2019 om 18:18

    Het was een heerlijk soepje!

  • Ingridn1981
    17 november 2019 om 18:17

    Ik heb uiteindelijk 500 ml gezeefde tomaten gebruikt. En vervolgens aangevuld met water tot de 1,2 liter. Werkte en smaakte goed

  • Cynthiabeens
    15 november 2019 om 13:42

    heb ik niet gedaan en is niet nodig omdat je de soep pureert.

  • Erik
    13 november 2019 om 23:23

    Heb een tijdje met een chinese collega gewerkt in de keuken, hij zoette z'n soep altijd extra met ananas, om de soep daarna weer te zeven. Is het proberen waard, zalig!

  • Marjan
    13 november 2019 om 14:01

    Top !

  • Lydia Rijnberg
    13 november 2019 om 13:42

    Worden de tomaten ontveld????

  • Alie
    13 november 2019 om 09:34

    Mooie foto’s An !!

  • Ilse
    13 november 2019 om 07:59

    Zelfde vraag kun je ook passata of tomatenblokjes gebruiken. En uiteraard hoeveelheid. Ook 750 ml?

  • Ingridn1981
    13 november 2019 om 07:43

    Ga ik zeker proberen. Helaas geen speciale kraan du ouderwets met de waterkoker. Kan ik ook tomatensap of passata gebruiken?

Reactie plaatsen