Chinese kool stamppot
We hebben weer een lekker bordje comfort food te pakken: stamppot met een twist. Deze keer gaan we voor een romige Chinese kool stamppot met bleekselderij en een vleugje kerrie, geserveerd met sappige gebakken worstjes. Het is zo’n gerecht dat je doordeweeks zonder gedoe op tafel zet, maar toch nét even wat anders is dan de klassieke boerenkool of hutspot.
We herinneren ons nog dat we vroeger thuis vaak stamppot aten. Meestal met boerenkool of andijvie, maar de keren dat er iets nieuws werd geprobeerd, zoals kerrie of andere groente, voelde dat altijd meteen spannend en verrassend. Zo zie je maar, met een kleine twist kun je van een klassieker weer iets heel nieuws maken!
Met een kleine twist kun je van een klassieker weer iets heel nieuws maken!
Veelgestelde vragen over dit recept
Kan ik dit gerecht ook vegetarisch maken?
Zeker! Laat de worstjes weg of vervang ze door een vleesvervanger zoals vegetarische rookworst of pittige falafel.
Mijn puree wordt te droog, wat kan ik doen?
Voeg gewoon een extra scheutje melk, room of zelfs wat kookvocht van de aardappels toe. Zo wordt -ie weer lekker romig.
Moet ik de Chinese kool eerst koken?
Nee, dat hoeft niet. Doordat je de reepjes door de warme puree stampt, worden ze precies zacht genoeg, maar ze houden nog wel hun frisse bite. Je kunt de kool (net als de bleekselderij) wel eventjes een minuutje blancheren in kokend water, als je dat wat lekkerder vindt. Zorg wel dat je deze daarna goed droogdept, zodat de puree later niet te nat wordt.
Wil je nog meer Chinese kool recepten? Kijk dan hier.
Ingrediënten voor 4 personen
- 8 kleine verse worstjes
- 800 gr kruimige aardappelen
- 1 Chinese kool
- 2 stengels bleekselderij
- 7 gr bieslook
- 200 gr zure room
- 2 tl kerriepoeder
- 1 handvol cashewnoten
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook ze in een ruime pan met nét genoeg water tot ze onderstaan en 0,5 theelepel zout. Kook ze op laag vuur in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.
Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de verse worstjes in circa 8 tot 10 minuten gaar en goudbruin. Keer ze regelmatig om.
Giet de aardappelen af en laat met de deksel op de pan circa 5 minuten droogstomen. Voeg daarna de zure room en het kerriepoeder toe en stamp met een pureestamper tot een romige puree. (Wil je een wat grovere puree, voeg dan minder zure room toe). Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de Chinese kool in dunne reepjes, de bleekselderij in hele dunne boogjes en hak de bieslook fijn. Stamp de Chinese kool, bleekselderij en bieslook door de warme puree.
Schep de stamppot op de borden en leg de worstjes (eventueel in stukken gesneden) ernaast of er bovenop. Hak de cashewnoten grof en strooi over de stamppot.
Variatietips
- Vervang de verse worstjes eens door kipdijfilet of gebakken halloumi, voor een lichtere variant.
- In plaats van Chinese kool kun je ook spitskool of paksoi gebruiken, die zijn net zo lekker fris en knapperig.
- Voeg een appeltje toe aan de puree voor een zoet accent, dat combineert verrassend goed met kerrie.
- Wil je het wat pittiger? Strooi er nog wat chilivlokken overheen.
Bewaartip
Deze stamppot kun je prima een dag van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast en warm rustig op in een pan met een scheutje melk of water, zodat hij weer smeuïg wordt. De worstjes kun je apart bewaren en bij het opwarmen nog even kort aanbakken voor een knapperig korstje.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
