Chinese kip-noedelsoep

Chinese kip-noedelsoep

Ik vond het een goed idee om voor het nieuwste boek van Nigella: Simply Nigella een review te schrijven aan de hand van de P71-challenge. Op pagina 71 staat een recept voor ‘Chinese’ kip-noedelsoep. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik een lekker bakrecept had verwacht op pagina 71, omdat Nigella Lawson daar bij mij bekend om staat. Ik moest dan ook wel even slikken toen ik de lijst met ingrediënten zag en het 2 pagina’s tellende recept.  

Simply Nigella draait om licht en luxe feel-good food. Om het vinden van de balans tussen lekker eten, waar je lichaam gelukkig van wordt. Het boek bevat recepten die moeiteloos in ons drukke leven passen. Zoals ik net aangaf, moest ik even slikken bij het zien van de ingrediëntenlijst en het lange recept van de kip-noedelsoep. Zou dit recept nou echt zorgen voor minder stress en meer balans?

simply nigella

Uiteindelijk viel het allemaal reuze mee. Het recept voor de kip-noedelsoep is namelijk helemaal niet ingewikkeld. Ook zijn de meeste ingrediënten in de grotere supermarkten te vinden. Het kost alleen wel wat tijd, maar daar zit ook de suddertijd bij inbegrepen. Wat heel belangrijk is voor dit gerecht, is dat je je goed voorbereid. Zorg dat je alle groenten gesneden hebt, voordat je begint met koken. Dan is het daarna eigenlijk een piece-of-cake. En het fijne is, je hebt meteen een grote pan met lekkere noedelsoep, want lekker was het zeker!,  boordevol gezonde groenten. Hier kun je zo een paar dagen van eten. En dat brengt de balans en rust terug in je leven.

In Simply Nigella vind je 125 recepten. Variërend van wereldse gerechten zoals de kip-noedelsoep, Thaise kalkoengehaktballetjes of  Halloumi met snelle zoete chilisaus tot aan lekkere zoete baksels. Denk hierbij aan een Pompoentulband, een Chocoladetaart met zoethout en zwarte bessen of Warme frambozen-citroencake. Daarnaast vind je in het boek een reeks aan recepten ‘uit een kom’, bijgerechten en lekkere ontbijtmaaltijden.

De styling en fotografie van het boek is eerlijk gezegd niet zo mijn ding. Maar dat is smaak. Ik hou heel erg van lichte foto’s, veel foto’s en weinig tekst. In dit boek hebben de foto’s verschillende stijlen en zijn de recepten redelijk uitgebreid beschreven.

kip noedelsoep

Ingrediënten voor 6-8 personen
3 preien, gewassen en uiteinden bijgesneden
3 wortels, geschrapt en uiteinden bijgesneden
3 stengels bleekselderij, uiteinden bijgesneden
7cm gember, geschild en geraspt
1 kleine of middelgrote kip, bij voorkeur biologisch
1 el zonnebloemolie
1,25 dl Chinese rijstwijn
samengebonden steeltjes van een bosje koriander, plus blaadjes voor erbij
2,5 dl koud water
2tl zeezoutvlokken
1tl szechuanpeper of chilivlokken
2 el sojasaus, plus extra voor erbij
2 dikke tenen knoflook, geschild en geraspt of fijngehakt
schil en sap van 1 limoen
300 gr babypaksoi, tatsoi, choisam of een bladgroente naar keuze
100 gr radijsjes
1 nestje (ca 50 gr) gedroogde dunne eiernoedels of vermicelli per persoon
zout voor het noedelwater, naar smaak
1/2 tl geroosterde sesamolie, plus extra voor erbij

Voor erbij:
geroosterde sesamolie
2 (of meer naar smaak) verse rode chilipepers, ontdaan van zaadjes en in kleine stukjes (naar keuze)
blaadjes van een bosje koriander
fijngehakte bieslook (naar keuze)

Zo maak je het:
Halveer de bijgesneden preien in de lengte en snijd ze dan in plakjes van 1 cm. Zet ze apart. Snijd de wortels in stukjes van 4cm en snijd elk stukje in de lengte in vieren. Snijd de bleekselderij in plakjes van 1 cm; bewaar de blaadjes om aan het eind in de soep te doen. Rasp de gember en leg die voorlopig even op een bord. Nigella gebruikt een fijne Microplane-rasp. Je krijgt zo 4-5 theelepels scherpe pulp. Was de rasp nog niet af want je hebt hem nog nodig voor de knoflook en de limoen.

Maak, nu de groenten klaar zijn, de kip los. Snijd (maar bewaar) het pootgewricht eraf en leg de kip met de borst omlaag op een snijplank; druk erop tot je het borstbeen hoort kraken en de kip iets platter is geworden. Was je handen en verwarm dan een eetlepel zonnebloemolie in een afsluitbare pan die ruim genoeg is voor alle ingrediënten. Ik heb mijn Creuset braadpan hiervoor gebruikt.

Wacht tot de olie heet is en leg de kip er dan met de borst naar beneden in. Braad de kip 3 minuten aan; het vuur mag niet te hoog staan, anders verbrandt hij. Draai hem om, zet het vuur hoog en voeg de rijstwijn toe in de pan. Doe, zodra de wijn borrelt, de pootstukjes erbij, samen met het bosje koriander, de plakjes wortel en de selderij.

Schenk het water erbij en voeg de zeezoutvlokken, de szechuanpeper (of chilivlokken), de sojasaus en de geraspte gember toe. Voeg de knoflook toe, rasp de schil van de limoen erboven en knijp het sap uit een halve limoen erbij. Breng de massa aan de kook.

kip noedelsoep

Leg, zodra de vloeistof borrelt, het deksel op de pan en laat de kip op laag vuur een uur sudderen. Neem na een uur het deksel eraf, zet het vuur hoog en voeg, zodra de bouillon aan de kook komt, de gesneden prei toe. Leg het deksel schuin op de pan, laat de inhoud 10 minuten koken en daarna zonder deksel nog 10 minuten rustig sudderen. Zo wordt de bouillon wat intenser van smaak. Zet dan het vuur uit. Dek de pan af maar laat hem minstens 20 minuten tot een uur staan. Zet intussen een pan water op voor de noedels en doe de zout erbij zodra het water gaat koken.

Schep, als je wilt gaan eten, de kip op een plank: als de kip uit elkaar valt, des te beter. Verwijder het vel. Haal dan het vlees van de botten en scheur het in stukjes.

Snijd de stelen van de groenten die je gebruikt in stukjes en maak van het blad een apart stapeltje. Snijd de radijsjes van boven naar beneden in vieren. Breng de soep weer aan de kook, voeg de stukjes groentesteel en de plakjes radijs toe en breng alles weer aan de kook. Doe intussen de noedels in de pan met kokend gezouten water en kook ze gaar.

Doe het blad van de groenten in de borrelende soep en laat de noedels uitlekken. Leg de noedels en de kleine stukjes kip in kommen. Proef of de soep zout genoeg is en voeg zo nodig meer zout  (of sojasaus) en het sap van de resterende halve limoen toe. Is de smaak goed, schep dan de geurige bouillon met zijn groenten op de kip en noedels. Doe een druppel sesamolie in elke kom en strooi er desgewenst de gehakte chilipepers, koriander of bieslook over.

kip noedelsoepKip noedelsoep

Auteur
Nigella Lawson

Uitgeverij
Atlas Contact

Bestellen
Prijs € 23,99 bij Bol.com

Titel
Simply Nigella

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

Tags

Kip Noedels Chinese recepten Gezonde recepten Vlees recepten Soepen

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in