Char siu
Char siu is een iconisch gerecht uit de Kantonese keuken. Dit gerecht, ook wel bekend als Chinese barbecued pork, is geliefd door zijn zoete en hartige smaak en de heerlijke gekarameliseerde buitenkant. Traditioneel wordt char siu aan haken geroosterd in speciale ovens, maar gelukkig kunnen wij het gewoon thuis maken op de barbecue of in een grillpan. Officieel gaat er rode kleurstof in om de saus een dieprode kleur te geven, maar deze hebben wij achterwege gelaten.
Char siu: lekkere varkenshaasspiesjes
Deze smaakvolle varkenshaasspiesjes zijn perfect voor een gezellig zomers etentje met vrienden en familie. Serveer de spiesjes met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd. Ook heerlijk als onderdeel van een Aziatisch buffet met loempia’s, dumplings en een pittige noedelsalade.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 gr varkenshaas
- 4 tenen knoflook
- 6 el honing
- 6 el sojasaus
- 6 el hoisinsaus
- 4 el rijstazijn
- 50 gr gezouten pinda's
- 35 gr gezouten cashewnoten
- 2 tl vijfkruidenpoeder
- 15 gr verse koriander
- peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met het maken van de marinade. Schenk de honing, sojasaus, hoisinsaus, rijstazijn in een steelpannetje. Voeg het vijfkruidenpoeder toe en pers de tenen knoflook erboven uit.
Roer alles door elkaar en breng zachtjes aan de kook. Laat 3 tot 4 minuten doorkoken. Breng op smaak met peper en zout en laat de marinade afkoelen.
Snijd de varkenshaas in stukken van circa 2 x 2 centimeter. Schenk de marinade over in een afsluitbaar bakje of een ziploc-zak en leg het vlees er tussen. Schep om of masseer de marinade in het vlees zodat het overal goed bedekt is. Laat het vlees 30 minuten tot 2 uur marineren, zet in de koelkast tot gebruik.
Tip: Als het je beter uitkomt om het een nacht te laten staan, dan werkt dat ook heel goed!
Rijg het gemarineerde vlees aan 4 spiezen. Grill de varkenshaasspiesjes op de BBQ tot ze rondom krokant, bruin en gaar zijn in circa 6 minuten.
Tip: Geen BBQ? Je kunt dit gerecht ook in een grillpan maken! Zorg dat de pan goed heet is voordat je de spiesjes er op legt.
Hak ondertussen de pinda’s, cashewnoten en koriander grof. Meng door elkaar en strooi over de char siu varkenshaasspiezen.
Variatietips
Probeer eens kippendijen in plaats van varkenshaas voor een andere twist, of ga voor tofu als je een vegetarische optie wilt. Voeg ook eens wat fijngesneden lente-ui toe aan de marinade. Wil je wat extra pit? Voeg dan een snufje chilivlokken toe aan de marinade.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in