
Carpaccio bonbon
Zoek je een lekker voorgerecht voor kerst? Zoek niet verder, deze carpaccio bonbon met citroen-basilicum mayonaise is een echte crowd pleaser. Carpaccio, wie kent het niet? Het staat nog steeds in menig restaurant op de kaart. Een klassiek Italiaans voorgerecht, maar dan in een nieuw jasje. Wij maken er namelijk een bonbon van. Gevuld met rucola, zongedroogde tomaten en pijnboompitten. Want die klassieke smaken zijn gewoon goed, daar moet je niet zoveel aan veranderen. Bovenop gaat een kaaskoekje van Grana Padano, dit is heel makkelijk om te maken en staat extra feestelijk.
Italiaans eten, we zijn er dop op. Daarom delen we deze week een Italiaans kerstmenu, van vlees tot vega, alles komt voorbij. Met als grote held Grana Padano.
Italiaans kerstmenu
Italiaans eten, we zijn er dop op. Daarom delen we deze week een Italiaans kerstmenu, van vlees tot vega, alles komt voorbij. Met als grote held Grana Padano, een lekkere Italiaanse harde kaas. Deze kaas is bijna 1000 jaar geleden gecreëerd door de monniken, ze zochten een manier om van de overgebleven melk iets te maken wat lang houdbaar is. Door de korrelige structuur kreeg het de naam Grana. Padano staat voor de streek waar deze kaas gemaakt gewordt (de Po-riviervalle, Pianura Padana, in Noord-Italië). De kaas wordt gemaakt van gedeeltelijk afgeroomde, rauwe melk afkomstig uit deze regio. Het is een PDO gecertificeerde kaas (Protected Designation of Origin = Beschermde oorsprongsbenaming), waardoor je precies weet waar de kaas vandaan komt én dat het gemaakt wordt volgens het eeuwenoude recept. De smaak is intens en onderscheidend en varieert van de verschillende rijpingsperiodes (van 9 tot meer dan 20 maanden) en daardoor is hij heel veelzijdig in gebruik. Lekker in pesto, maar ook over pasta of in de vorm van een krokant kaaskoekje. Probeer het zelf!



We zijn genomineerd!
We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.
StemmenIngrediënten voor 4 personen
- 300 gr carpaccio
- 50 gr rucola
- 100 gr zongedroogde tomaten
- 40 gr pijnboompitten
- 100 + 40 gr Grana Padano
- Peper en zout
Citroen Basilicum mayonaise
- 3 el mayonaise
- Sap van een halve citroen
- 15 gr basilicum
- Peper en zout
Zo maak je het
Begin met het maken van het kaaskoekje. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Rasp 100 gr Grana Padano. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel eetlepels van de kaas over de bakplaat. Bak de kaaskoekjes in ongeveer 8 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. De koekjes zijn klaar als de buitenkant goudbruin kleurt. Laat ze afkoelen op de bakplaat. Je kan dit prima een avond van tevoren maken.
Mix de mayonaise met het sap van een halve citroen en de basilicum glad in het hakmolentje van je staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan. Voeg de pijnboompitten bij de rucola. Snijd de zongedroogde tomaten in stukken en voeg ze toe. Rasp de Grana Padano grof en voeg een deel bij de rucola, de rest houd je achter ter garnering. Breng de salade op smaak met een beetje peper en zout en een el van de citroen-basilicum mayonaise.
Neem een schaaltje of een cappuccino mok en bekleed deze met vershoudfolie. Verdeel de plakjes carpaccio over de folie. Vul de bonbon met de rucola salade. Haal de uiteindes van de folie naar elkaar toe en knoop het een beetje dicht. Herhaal deze stap met de overgebleven ingredienten. Laat de carpaccio bonbons een half uurtje (of een hele nacht) opstijven in de koelkast.
Leg de carpaccio bonbon op een bord. Verdeel er een lepel van de citroenmayonaise op en omheen. Garneer met wat extra rucola, geraspte Grana Padano en een kaaskoekje.


Dit bericht is in samenwerking met Grana Padano, lees mijn disclaimer.
Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan