Menu

Cannellini bonen met spekjes, spinazie en dragonolie

Cannellini bonen, ik moet het steeds opzoeken – dubbel “n”, dubbel “l”…. Roomwitte boontjes uit de klassieke Toscaanse keuken. In Italië zijn ze er helemaal gek op en ik ook. Eigenlijk passen ze overal bij, ze zijn lekker stevig en niet zo melig zoals sommige bonen kunnen zijn. Wanneer je bonen uit blik gebruikt zijn ze ook nog eens echt snel klaar. Gedroogde bonen hebben nog wel een flinke behandeling nodig. Als eerste moet je de avond er voor vooral niet vergeten om ze in de week te zetten. En daarna moeten ze eigenlijk een uurtje koken. De perfecte manier is om ze apart te koken, dus voordat je er echt mee aan de slag gaat. Dat doe je in flink gezouten water en voeg gerust wat tijm toe. Het is iets wat ze in fabriek ook doen, niet die tijm – dat is je eigen homecook variant, ze doen dat koken in zout in de fabriek. Daarna spoel je ze af om ze te gebruiken. Wanneer je ze met het zoute water (dus niet afgegoten) in een luchtdicht bakje doet en je zet ze in de koelkast zie je dat dat vreemde jellyachtige spul ontstaat wat ook in de blikjes en potjes zit. Geen rare stofjes dus als je dat misschien dacht! Voor nu gaan we aan de slag met de roomwitte boontjes uit blik (of pot) – even afspoelen, opwarmen en klaar!

Supersnel klaar!

Dit is echt een razendsnel recept. Ik denk dat de 12 minuten nog overdreven zijn, wanneer je het vuur flink hoog zet en je bakt de spekjes in een rap tempo dan kun je het sneller doen (ik tel het verzamelen van alle ingrediënten niet mee). Spinazie is namelijk ook zo’n supersnelle klaar groente. En bovendien ook lekkerder wanneer je hem snel door de pan omschept. Mijn schoonfamilie kookt de spinazie nog steeds, ik heb werkelijk geen idee hoe en waarom ze dat doen! Gewoon door de pan husselen en ook dat niet te lang. Net wanneer de blaadjes slinken vind ik spinazie op zijn lekkerst. En misschien nog een klontje extra roomboter of een lekkere olijfolie er bij!

4 personen

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 2 blikken cannellini bonen (van 400 gram)
  • 200 gr spekreepjes
  • 400 gr spinazie
  • 1 citroen
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 4-5 takjes dragon
  • 2 el olijfolie
  • 70 gr hazelnoten
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het

  1. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze mooi goudbruin zijn. Hak ze daarna grof.

  2. Hak de dragon fijn, doe in een bakje samen met de olijfolie. Rasp de citroen (houd apart om te garneren), pers de citroen uit en voeg het sap van de citroen toe. Breng de olie verder op smaak met peper en zout. Laat even staan.

  3. Snipper de uien en de teen knoflook. Doe de spekreepjes in de pan en bak ze mooi goudbruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2-3 minuten mee. Voeg de spinazie toe en blijf omscheppen tot de spinazie geslonken is. Voeg de cannellini bonen toe en bak voor 2-3 minuten mee tot ze warm zijn.

  4. Verdeel de bonen en spinazie over de borden. Garneer met de dragonolie, citroenrasp en bestrooi met de hazelnoten.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.