Menu

Brownies met vanillevla topping

Vandaag een superleuk bakrecept: brownies met vanillevla. Een soort van brownies 2.0. Brownies zijn op zichzelf natuurlijk al heel lekker, een beetje chewy en taai als je er in bijt met een heerlijke chocoladesmaak. Ze horen aan de buitenkant wat knapperiger te zijn dan van binnen. De vanillevla is een frisse romige toevoeging die je na het bakken van de brownies in een laagje er op laat stijven. Omdat je eerst de brownies bakt, ze daarna laat afkoelen en dan de vanillevla er op laat stijven (want het is juist leuk dat je van die blokjes kunt snijden) kost het je iets meer tijd dan het bakken van een gewone brownie. Het beste kun je ze de avond van tevoren maken, dan zet je de brownies met vanillevla in de koelkast en de volgende dag is het laagje vanillevla perfect en zijn ze gemakkelijk te snijden.

Vanillevla topping

Voor de vanillevla topping is het fijn om een dikkere vla te gebruiken. Je kunt het ook zelf maken. Kijk eens bij dit recept: appeltjes met vla. Wanneer je de vla zelf maakt kun je hem ook goed dik laten worden. Maar het lukt ook heel goed met vanillevla uit de winkel. Aan de vanillevla voeg je wat blaadjes gelatine toe, lees in het recept hoe je dat doet. Verder is het leuk en lekker om een paar eetlepels jam door de vanillevla te roeren, als een soort van swirl. Dit doe je voordat je de brownies in de koelkast zet. Laat de vla tenminste 4 uur opstijven, maar het beste resultaat heb je na een nachtje. Dan weet je zeker dat je de brownies mooi in blokjes kunt snijden.

voor 12 stukjes

Ingrediënten vor 12 st.

  • 200 gr pure chocolade
  • 175 gr roomboter
  • 325 gr suiker
  • 130 gr bloem
  • 3 eieren
  • 70 gr hazelnoten

Voor de topping

  • 450 gr vanillevla
  • 4 blaadjes gelatineblaadjes
  • 5-6 tl frambozenjam

Materiaal

  • braadslede of ovenschaal van 23x33x5cm, ingevet een daarna bekleed met bakpapier

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden (elektrisch) / 150 graden (hetelucht).

  2. Begin met het maken van de brownies. Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie (breek de chocolade in blokjes, doe samen met de boter in een rvs kom en zet de kom in een pan waar je een klein beetje water in doet. De onderkant van de kom mag het water niet raken. Breng het water aan de kook en smelt op deze manier de chocolade.)

  3. Neem van het vuur en roer de suiker er door tot alles goed gemengd is. Voeg dan de bloem toe en roer opnieuw door. Meng 1 voor 1 de eieren er door. Zorg voor een mooi glad mengsel. Hak de hazelnoten grof en schep ze door het mengsel. Verdeel over de braadslede (ingevet en bekleed met bakpapier) en zet voor 35-40 minuten in de oven.

  4. Haal de brownies uit de oven. Laat ze afkoelen. Maak ondertussen de vla topping. Los de gelatineblaadjes op in ruim koud water. Knijp de blaadjes uit. Verwarm een paar eetlepels van de vla in een pannetje en meng de gelatine er door. Schep het mengsel door de rest van de vla. Verdeel de vla over de brownies. Laat her en der een theelepel frambozenjam vallen en swirl met het puntje van je mes door de vla. Zet in de koelkast zodat de vla topping kan opstijven (4-5 uur of een hele nacht).

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST