Menu

Bloemkool en broccoli salade met ansjovisdressing

Ik zag ooit een recept voor een salade met rauwe bloemkool. Dat leek me helemaal niets, ik heb een kleine aversie tegen bloemkool. Het komt vooral door de geur in huis wanneer je de bloemkool kookt. Daar gaat mijn promopraatje voor dit recept, maar ik besloot toch dat recept te maken. Dat zal vast in het kader “laten we meer groenten eten” geweest zijn. Het bleek geweldig! De truc is wel om de roosjes heel dun te schaven/snijden. Hoe dunner hoe lekkerder je salade wordt. Ik gebruik hiervoor een mandoline, ik vind het een onmisbare tool in de keuken, maar eigenlijk ken ik niemand behalve mijzelf die dat ding heel vaak uit de keukenla haalt. Maar gebruik hem! Het maakt deze bloemkool en broccoli salade helemaal top!

De dressing...

Wat deze broccoli salade nog meer top maakt is de dressing van ansjovis, kappertjes, sjalotjes en citroenazijn. Je kunt alles netjes snijden of heel snel hakken in het hakmolentje van de staafmixer. Schenk de dressing over de in dunne plakken gesneden groenten en ga er daarna even met je handen doorheen. Zoals Jamie Oliver ook altijd doet, zodat alle plakjes een beetje van de dressing hebben. Om je vingers bij af te likken! Serveer de salade met knapperig in de pan geroosterde amandelen en wat knapperige ciabatta.

4 personen

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 250 gr broccoli
  • 200 gr bloemkool
  • 45 gr anjovis (1 blikje)
  • 4 tl kappertjes
  • 1 sjalot
  • 2,5 el citroenazijn
  • 60 gr amandelen
  • 2 takjes basilicum
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Lekker met

  • knapperig ciabatta brood

Zo maak je het

  1. Rooster de amandelen in een droge koekenpan, zet ze even apart.

  2. Snijd de bloemkool en broccoli in hele dunne plakjes. Ik gebruik daar een mandoline voor, maar je kunt het ook met een mes doen. Hoe dunner hoe lekkerder. Leg de groenten in een schaal.

  3. Snijd de anjovis in kleine stukjes, hak de sjalot fijn en meng beiden met de kappertjes door de citroenazijn. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Schenk over de groenten en hussel ze met je handen door elkaar.

  4. Garneer de broccoli salade met de geroosterde amandelen en blaadjes basilicum. Serveer eventueel met een knapperige ciabatta.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.