Breekbrood met kaasfondue

Breekbrood met kaasfondue

Handen omhoog als je van kaasfondue houdt! Wij wel, en daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om ervan te genieten. Zoals met dit breekbrood met kaasfondue, dat we helemaal zelf maken. Een feestelijk borrelrecept voor je volgende party! Ja, het briochebrood maken is even een klusje, maar ontzettend leuk om te doen én het resultaat is ongelofelijk lekker. Vergeet niet de aangegeven rijstijden goed aan te houden, dat zorgt voor het allerbeste resultaat. We serveren het homemade breekbrood met een romige gesmolten kaas, waar je eindeloos in kunt dippen. Zet dit breekbrood met kaasfondue in je lijstje met favorieten of deel het met je vrienden. Borrelplezier gegarandeerd!

Onze favoriete fondue kaas

Het brood maken we in twee varianten: één helft met zongedroogde tomaat, olijven en rozemarijn, en de andere helft met vijgen, tijm en walnoten. Beide varianten passen supergoed bij de kaasfondue. Daarvoor gebruiken we Emmi Fondü: een juweel uit Zwitserland, waar traditie en innovatie samenkomen om een romige koemelkkaas te produceren met een milde smaak en een vleugje wijnaroma. Ultiem genieten!

Breekbrood met kaasfondue
Breekbrood maken

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor het brood

  • 50 + 450 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 100 gr roomboter
  • 200 ml volle melk
  • 4 + 1 eieren
  • 12 gr zout
  • 2 el olijfolie

Ingrediënten voor de vulling

  • 1 pak Emmi Fondü
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 3 zongedroogde tomaatjes
  • 7 groene olijven (zonder pit)
  • 2 gedroogde vijgen
  • 25 gr walnoten
  • 3 el maanzaad
  • 3 el pompoenpitten
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Laat de boter samen met de melk in een steelpannetje smelten. Voeg wanneer de boter gesmolten is 50 gram bloem toe en roer met een garde door de melk tot er een aardappelpuree structuur ontstaat. Schep het over in een bakje en laat volledig afkoelen, bijvoorbeeld in de koelkast.

  2. Kneed het deeg met behulp van een keukenmachine. Doe het afgekoelde boter- en bloemmengsel in de kom van de keukenmachine, voeg de eieren, rest van de bloem (450 gram), gist, olijfolie en zout toe en kneed 20 minuten op een lage stand. Zet de machine iets hoger en kneed nog eens 10 minuten.

    Test of het brood genoeg gekneed is door een balletje deeg langzaam uit elkaar te trekken, als het deeg niet scheurt, of bijna niet, is het klaar om te laten rijzen. 

  3. Laat het deeg afgedekt 30 minuten op kamertemperatuur rijzen. Zet het deeg daarna afgedekt, bijvoorbeeld in een ruime luchtdichte doos 4 uur (of een nacht wat je wilt) in de koelkast om het daar verder te laten rijzen.

    Kies een luchtdichte doos of kom waar het deeg 1,5 tot 2 keer zo groot in kan worden. 

  4. Bereid de vulling voor. Deel eerst het deeg in tweeën. Hak voor de helft van de broodjes de zongedroogde tomaat, olijf en rozemarijn fijn. Kneed door de helft van het deeg. Hak voor de andere helft van de broodjes de vijg, tijm en walnoten fijn. Kneed door de andere helft van het deeg. Vorm in totaal 20 tot 22 bolletjes, elk van 30 gram.

  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet een (ovenbestendige) kom waar later de Emmi Fondü in komt op het bakpapier, leg hier de bolletjes omheen. Leg de bolletjes met 1 centimeter uit elkaar, dit geeft ze ruimte om nog iets te rijzen. Laat nog 1,5 uur rijzen onder plastic folie (op kamertemperatuur).

  6. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht).

    Klop het ei los en bestrijk de gerezen broodjes met het ei. Bestrooi de zongedroogde tomatenvariant met pompoenpitten en de vijgenvariant met maanzaad.

  7. Bak het breekbrood in 25 tot 30 minuten af in de voorverwarmde oven. De (ovenbestendige) kom laat je dus in de oven tussen de broodjes staan! Tijdens bakken gaan de broodjes namelijk verder rijzen, de kom zorgt ervoor dat de krans zijn vorm houdt, en er later genoeg ruimte overblijft om de fondue in te zetten.

  8. Maak terwijl het brood bakt de fondue. Doe de Emmi Fondü in een pannetje en laat de kaas langzaam smelten. Leg de broodkrans op een plank of grote schaal, zet de kom in het midden en vul met de fondue. Serveer het breekbrood met kaasfondue meteen.

Breekbrood recept
Breekbrood met kaasfondue

Dit bericht is in samenwerking met Emmi, lees hier onze disclaimer.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in