Breekbrood

Breekbrood met kaas en uien

Zin om zelf brood te bakken? Dan is dit recept voor een breekbrood met kaas en uien misschien iets voor jou. Op zijn Engels noemen we het een “pull apart bread”, je legt de stukjes brood voor het bakken namelijk tegen elkaar aan, waardoor je ze later gemakkelijk los kunt trekken. Ideaal voor bij de borrel of paasbrunch met een kom soep ernaast. Het is een heel gemakkelijk broodrecept. Je hoeft niet eindeloos te kneden, het is gewoon een kwestie van mengen, rijzen, vullen en nogmaals rijzen. Je kan lekker variëren met verschillende soorten geraspte kaas (bijvoorbeeld gruyère of een harde geitenkaas), of voeg eens wat blaadjes verse tijm toe. Aan de bak! Zoek je nog meer inspiratie voor lekkere broodrecepten? Kijk hier dan eens.
Breekbrood
Breekbrood
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 1 brood van 30 cm

  • 550 gr bloem
  • 360 ml lauwarm water
  • 9 gr gedroogde gist
  • 3 uien
  • 150 gr geraspte kaas
  • 1 el suiker
  • 10 gr zout
  • 2 tl venkelzaad
  • Peper en zout
  • 2 el olijfolie

Materiaal

  • Bakvorm 20 x 30 cm, ingevet met boter

Zo maak je het

  1. Meng de bloem, gist, suiker, zout, 360 milliliter lauwwarm water en olie in een mengkom tot een samenhangend deeg. Leg er een vochtige theedoek over en laat 1 uur op een warme plek rijzen tot het deeg zich heeft verdubbeld.

  2. Haal de schil van de uien en snijd ze in ringen. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de uien in 15 minuten rondom bruin. Breng ze op smaak met peper en zout.

  3. Haal het deeg uit de mengkom. Rol het, op een met bloem licht bestoven werkvlak, uit tot een rechthoek van ongeveer 3-4 millimeter dik. Verdeel de uiringen er over en bestrooi met de geraspte kaas en het venkelzaad. Vouw het deeg dicht, zodat de vulling er niet uit kan en rol uit tot rechthoek van 20 x 30 centimeter.

  4. Snijd het deeg in 8 gelijke stukken (van ongeveer 3,5 centimeter). Zet ze met de snijkant naar boven, tegen elkaar aan, in de bakvorm. Leg er een vochtige theedoek over en laat opnieuw 20 minuten rijzen.

  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Bak het preekbrood gedurende 25-30 minuten af in de oven tot het goudbruin is. Lekker met een lik roomboter.

Breekbrood
Breekbrood

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Familie recepten Makkelijke recepten Picknick Brood en deeg Franse recepten Hollandse recepten Notenvrije recepten Pasen Oven Vegetarische recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Bakrecepten Borrelhapjes Lunch

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in