Bougatsa

Bougatsa

Griekse bougatsa is een heerlijk gebakje met custard. In Griekenland eten ze het vaak als nagerecht of bij de koffie. Je kunt het bij iedere bakker op de hoek van de straat kopen. Het is het beste te vergelijken met een tompouce. Bougatsa wordt gemaakt van filodeeg. Dit is heel dun deeg wat je kunt kopen bij de Turkse supermarkt. We raden je aan om vers filodeeg te gebruiken in plaats van diepvries filodeeg. Dit is net wat makkelijker om mee te werken. De diepvries variant scheurt namelijk sneller. De vulling van dit Griekse bougatsa recept bestaat uit custard. De combinatie van de lekker zoete custard en het knapperige filodeeg is heerlijk. Dit Griekse dessert is zeker het proberen waard.

De combinatie van de lekkere zoete custard en het knapperige filodeeg is heerlijk!

Pauline

Bougatsa
Bougatsa

Ingrediënten voor 8-10 pers.

  • 4 grote vellen filodeeg (Turkse supermarkt)
  • 4 eidooiers
  • 120 gr suiker
  • 100 gr pastabloem
  • 1 l melk
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 tl vanille extract
  • 60 gr gesmolten roomboter
  • Poedersuiker (om te garneren)

Materiaal

  • Springvorm 23 cm

Zo maak je het

  1. Klop de eidooiers, de rasp van 1 citroen, de pastabloem en een scheutje melk tot een glad papje.

  2. Verwarm de rest van de melk met de suiker en het vanille extract in een pannetje.

  3. Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen.

  4. Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het al roerend ongeveer 10 minuten zachtjes koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Het moet een vrij stevig mengsel worden, net zoals lobbige yoghurt.

  5. Laat de banketbakkersroom vervolgens afkoelen. Roer het af en toe door om velletjes te voorkomen.

  6. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

  7. Kwast een vel filodeeg in met gesmolten boter en leg er een tweede vel bovenop. Kan je alleen kleine vellen vinden, laat ze dan een beetje overlappen. Ga zo door totdat je 4 lagen hebt.

  8. Verdeel het filodeeg over een ingevette springvorm. Druk de randjes iets aan.

  9. Giet de afgekoelde custard in de vorm en vouw de punten van het deeg naar binnen. Dit mag best een beetje slordig. Bestrijk ze nogmaals met wat gesmolten boter.

  10. Bak de Griekse custardtaart in ongeveer 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

  11. Laat de taart een nacht afkoelen en opstijven in de koelkast. Garneer met poedersuiker.

Bougatsa
Bougatsa

Tags

Griekse recepten Notenvrije recepten Pasen Verjaardag Bakrecepten Nagerecht

Wat vind jij van dit recept?

3.3 (18 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in