fbpx
Menu

Bonensalade met rode ui, tomaat en balsamicodressing

Vandaag een lekker en snel recept voor een vegetarische bonensalade. Het is eigenlijk een perfecte salade voor op een warme dag, wanneer je niet heel veel zin hebt om heel lang in de keuken te staan. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat het een goed recept is voor op vakantie, op de camping of in een huisje. Deze salade is ook perfect te bewaren en goed mee te nemen wanneer je bijvoorbeeld een picknick hebt of eens een salade wilt lunchen op je werk.

En de ingrediënten?

Natuurljk bonen. Uit blik. Inderdaad lekker gemakkelijk. Je kunt ook ander soort bonen dan kidney- of cannellini bonen toevoegen wanneer je zou willen. Zoals borlotti of witte bonen. Wanneer je liever geen bonen uit blik eet dan duurt het maken van de salade natuurlijk wel iets langer omdat je gedroogde bonen eerst moet weken en daarna ook nog moet koken. Verder bestaat de salade uit tomaten, rode ui en natuurlijk die balsamicodressing.

Het lekkerste is om de dressing over de nog warme bonen te gieten, de bonen even om  te husselen en daarna met de deksel op de pan een beetje laten afkoelen. Op die manier trekt de smaak van de dressing heel goed in de bonen zodat ze extra lekker worden. Eet de salade met geroosterd brood!

Meenemen (voor een picknick of voor onderweg)?

Wil je de salade meenemen voor een picknick, lunch op kantoor of onderweg? Doe de salade dan in een pot. De bonen onderop, daar op de tomaten. De kruiden kun je of los meenemen of er boven op leggen. Deksel er op draaien en klaar. Wanneer je eventueel nog sla toevoegt (wat ook heel lekker is) dan leg je die ook bovenop. Zodat het niet geplet wordt tijdens vervoer of verlept omdat het een halve dag in onder de bonen in de pot ligt.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gr kidneybonen (1 blik)
  • 300 gr cannellini bonen (1 blik)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode uien
  • 400 gr cherrytomaatjes (gekleurde mix)
  • 6 tomaten (gewone )
  • 4 takjes platte peterelie (verse)
  • 4 el balsamicoazijn
  • 4 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Eventueel geroosterd brood

Zo maak je het

  1. Snijd de knoflook fijn en de rode ui in dunne ringen. Meng de balsamicoazijn met de olijfolie en knoflook. Breng op smaak met zout en peper. 

  2. Giet het vocht uit de blikjes bonen en spoel ze goed af. Doe ze over in een pan voeg een scheutje water toe en wat zout en verwarm de bonen op een laag vuur. Giet af, doe terug in de pan en voeg direct de het balsamico mengsel toe. Schep goed om en laat met de deksel op de pan even staan. 

  3. Snijd de tomaten in plakken en halveer de cherrytomaten. Meng ze samen met de rode ui door de bonen. Schep alles over in een saladeschaal en garneer de bonensalade met grof gehakte peterselie. 

    Serveer deze bonensalade met geroosterd brood. 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Reactie plaatsen