Bonensalade met rode ui, tomaat en balsamicodressing
Vandaag een lekker en snel recept voor een vegetarische bonensalade. Het is eigenlijk een perfecte salade voor op een warme dag, wanneer je niet heel veel zin hebt om heel lang in de keuken te staan. Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat het een goed recept is voor op vakantie, op de camping of in een huisje. Deze salade is ook perfect te bewaren en goed mee te nemen wanneer je bijvoorbeeld een picknick hebt of eens een salade wilt lunchen op je werk.
En de ingrediënten?
Natuurljk bonen. Uit blik. Inderdaad lekker gemakkelijk. Je kunt ook ander soort bonen dan kidney- of cannellini bonen toevoegen wanneer je zou willen. Zoals borlotti of witte bonen. Wanneer je liever geen bonen uit blik eet dan duurt het maken van de salade natuurlijk wel iets langer omdat je gedroogde bonen eerst moet weken en daarna ook nog moet koken. Verder bestaat de salade uit tomaten, rode ui en natuurlijk die balsamicodressing.
Het lekkerste is om de dressing over de nog warme bonen te gieten, de bonen even om te husselen en daarna met de deksel op de pan een beetje laten afkoelen. Op die manier trekt de smaak van de dressing heel goed in de bonen zodat ze extra lekker worden. Eet de salade met geroosterd brood!
Meenemen (voor een picknick of voor onderweg)?
Wil je de salade meenemen voor een picknick, lunch op kantoor of onderweg? Doe de salade dan in een pot. De bonen onderop, daar op de tomaten. De kruiden kun je of los meenemen of er boven op leggen. Deksel er op draaien en klaar. Wanneer je eventueel nog sla toevoegt (wat ook heel lekker is) dan leg je die ook bovenop. Zodat het niet geplet wordt tijdens vervoer of verlept omdat het een halve dag in onder de bonen in de pot ligt.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gr kidneybonen (1 blik)
- 300 gr cannellini bonen (1 blik)
- 2 tenen knoflook
- 2 rode uien
- 400 gr cherrytomaatjes (gekleurde mix)
- 6 tomaten (gewone )
- 4 takjes platte peterelie (verse)
- 4 el balsamicoazijn
- 4 el olijfolie
- Peper en zout naar smaak
- Eventueel geroosterd brood
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd de knoflook fijn en de rode ui in dunne ringen. Meng de balsamicoazijn met de olijfolie en knoflook. Breng op smaak met zout en peper.
Giet het vocht uit de blikjes bonen en spoel ze goed af. Doe ze over in een pan voeg een scheutje water toe en wat zout en verwarm de bonen op een laag vuur. Giet af, doe terug in de pan en voeg direct de het balsamico mengsel toe. Schep goed om en laat met de deksel op de pan even staan.
Snijd de tomaten in plakken en halveer de cherrytomaten. Meng ze samen met de rode ui door de bonen. Schep alles over in een saladeschaal en garneer de bonensalade met grof gehakte peterselie.
Serveer deze bonensalade met geroosterd brood.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in