Boerenkoolsoep met mosterd en crème fraîche

Boerenkoolsoep met mosterd en crème fraîche

Boerenkoolsoep is een heerlijk gerecht om de winter door te komen. De soep is hartverwarmend fijn, voedzaam en rijk aan smaak. Deze variant  maken we met grove mosterd en een flinke scheut crème fraîche, waardoor de smaken nog meer tot hun recht komen. De mosterd geeft de soep wat pit, terwijl de crème fraîche voor een zachte en romige smaak zorgt. Wij voegden wat spek toe: die kun je er natuurlijk uit laten als je vegetarisch eet, of vervangen door vega-speckjes. Hoe je ‘m ook aftopt: dit is een eenvoudig te maken soeprecept en perfect voor een gezellige avond thuis.

Boerenkoolsoep met mosterd en crème fraîche
Boerenkoolsoep met mosterd en crème fraîche
feest pauline en annika

We zijn genomineerd!

We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 500 gr vastkokende aardappels
  • 400 gr boerenkool (gesneden)
  • 1250 ml groentebouillon
  • 8 plakjes gerookt ontbijtspek
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 el grove mosterd
  • olijfolie
  • peper en zout

Materiaal

  • staafmixer

Zo maak je het

  1. Haal de schil van de sjalot en knoflook en hak beiden fijn. Schil de aardappels en snijd ze in stukjes van ongeveer 1,5 centimeter. 

  2. Verhit in een soeppan een scheutje olijfolie. Bak de fijngehakte sjalot en knoflook 2 minuten op laag vuur, voeg de aardappels toe en bak 2-3 minuten mee. Schep de boerenkool er door. Schenk voorzichtig de bouillon in de pan en laat 10 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan, zachtjes koken.

  3. Bak ondertussen de plakjes gerookt ontbijtspek in een droge koekenpan knapperig en bruin en laat ze op een stukje keukenpapier uitlekken.

  4. Schep 4 eetlepels groenten uit de pan. Pureer de rest van de groenten met een staafmixer tot een gladde soep. Schenk de boerenkoolsoep in kommen of soepborden en verdeel de achtergehouden groenten er over. Meng de crème fraîche en mosterd door elkaar. Schep in elk bord een een flinke eetlepel van de mosterd-crème fraîche en geef er plakjes gerookt spek bij. Lekker met sneetjes volkoren- of roggebrood.

Boerenkoolsoep met mosterd en crème fraîche
Boerenkoolsoep met mosterd en crème fraîche

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (16 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Eenpansgerechten Familie recepten Makkelijke recepten Snelle recepten Aardappel Boerenkool Hollandse recepten Gezonde recepten Vlees recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht Lunch Soepen Voorgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in