Bobotie

Bobotie met gehakt en sperzieboontjes

Maak je klaar om je kookroutine een exotisch tintje te geven met onze overheerlijke bobotie met gehakt en sperzieboontjes. De geurige mix van kruiden en specerijen (kerriepoeder, kaneel, laurier en kurkuma) brengt deze Zuid-Afrikaanse klassieker tot leven. De basis wordt gevormd door gehakt (runder, varkens, half-om-haf óf vega gehakt) en sperziebonen – de zoete touch komt van de rozijnen, mangochutney en abrikozenjam. Deze bobotie is de perfecte mix van zoet en hartig!

Liever een Noord-Afrikaanse klassieker maken? Check dan ons recept voor couscous met merguez-worstjes.

Bobotie kruiden

Je kunt natuurlijk bobotie kruiden kopen in de supermarkt, maar zelf een bobotie kruidenmix maken is nog lekkerder. Voor dit bobotie recept gebruiken we kerriepoeder, kaneel, laurier en kurkuma. Je kunt eventueel ook kruidnagel, gember, komijn of koriander aan de bobotie kruidenmix toevoegen.

Bobotie
Bobotie
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 750 gr gehakt (of gebruik voor de helft plantaardig gehakt)
  • 300 gr sperziebonen
  • 2 uien (middelgroot)
  • 3 tenen knoflook
  • 250 ml volle melk
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eieren (maat M)
  • 2 el abrikozenjam
  • 4 el mangochutney
  • 2 el tomatenpuree
  • 75 gr rozijnen
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 4 laurierblaadjes
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) of 160 graden (hetelucht).

  2. Snijd de sperziebonen in stukjes van 2 centimeter en kook ze 6-7 minuten in een pan met gezouten water. Haal de schil van de ui en knoflook en snijd beiden fijn.

  3. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak de ui en knoflook 2-3 minuten op laag vuur. Roer de kerrie- en kaneelpoeder erdoor en voeg het gehakt toe. Bak al omscheppend tot het bruin is. Voeg de sperziebonen, tomatenpuree, abrikozenjam, mangochutney en crème fraîche toe en roer goed door. Schep de rozijnen erdoor en breng op smaak met peper en zout.

    Tip: Wil je liever wat minder vlees eten? Gebruik dan (voor de helft) plantaardig gehakt.

  4. Verdeel alles over een ovenschaal en druk de bovenkant goed aan met de bolle kant van een lepel. Klop de eieren los in een kom, voeg melk en kurkuma toe klop tot een glad mengsel. Schenk over het gehakt. Steek de laurierblaadjes er in. Zet de schaal in de oven en bak 45-50 minuten in de oven.

Bobotie
Bobotie

Wat vind jij van dit recept?

3.4 (105 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Familie recepten Makkelijke recepten Ovenschotel Wereldgerechten Ei Gehakt Glutenvrije recepten Notenvrije recepten Oven Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in