Bobotie met gehakt en sperzieboontjes
Maak je klaar om je kookroutine een exotisch tintje te geven met onze overheerlijke bobotie met gehakt en sperzieboontjes. De geurige mix van kruiden en specerijen (kerriepoeder, kaneel, laurier en kurkuma) brengt deze Zuid-Afrikaanse klassieker tot leven. De basis wordt gevormd door gehakt (runder, varkens, half-om-haf óf vega gehakt) en sperziebonen – de zoete touch komt van de rozijnen, mangochutney en abrikozenjam. Deze bobotie is de perfecte mix van zoet en hartig!
Liever een Noord-Afrikaanse klassieker maken? Check dan ons recept voor couscous met merguez-worstjes.
Bobotie kruiden
Je kunt natuurlijk bobotie kruiden kopen in de supermarkt, maar zelf een bobotie kruidenmix maken is nog lekkerder. Voor dit bobotie recept gebruiken we kerriepoeder, kaneel, laurier en kurkuma. Je kunt eventueel ook kruidnagel, gember, komijn of koriander aan de bobotie kruidenmix toevoegen.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 750 gr gehakt (of gebruik voor de helft plantaardig gehakt)
- 300 gr sperziebonen
- 2 uien (middelgroot)
- 3 tenen knoflook
- 250 ml volle melk
- 125 ml crème fraîche
- 2 eieren (maat M)
- 2 el abrikozenjam
- 4 el mangochutney
- 2 el tomatenpuree
- 75 gr rozijnen
- 1 el kerriepoeder
- 1 el kaneelpoeder
- 1 tl kurkuma
- 4 laurierblaadjes
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) of 160 graden (hetelucht).
Snijd de sperziebonen in stukjes van 2 centimeter en kook ze 6-7 minuten in een pan met gezouten water. Haal de schil van de ui en knoflook en snijd beiden fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak de ui en knoflook 2-3 minuten op laag vuur. Roer de kerrie- en kaneelpoeder erdoor en voeg het gehakt toe. Bak al omscheppend tot het bruin is. Voeg de sperziebonen, tomatenpuree, abrikozenjam, mangochutney en crème fraîche toe en roer goed door. Schep de rozijnen erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Tip: Wil je liever wat minder vlees eten? Gebruik dan (voor de helft) plantaardig gehakt.
Verdeel alles over een ovenschaal en druk de bovenkant goed aan met de bolle kant van een lepel. Klop de eieren los in een kom, voeg melk en kurkuma toe klop tot een glad mengsel. Schenk over het gehakt. Steek de laurierblaadjes er in. Zet de schaal in de oven en bak 45-50 minuten in de oven.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in