Bloemkoolsteak met garam masala en rozijnen
Minder vlees. Dat is een beetje de achterliggende gedachte van groenten bakken alsof het vlees is, zoals bij dit recept voor bloemkoolsteak. Niet dat het qua smaak daarbij in de buurt komt, dat is ook niet de bedoeling. Het is meer dat je groenten de hoofdrol laat spelen in je maaltijd. En omdat heel veel mensen of minder vlees willen eten of dat al doen is dit een leuk inspiratie recept. Wij eten thuis 3 tot 4 dagen in de week geen vlees. In de zomer is het geen enkel probleem, je maakt nog eens een lekkere salade en grillt wat groenten of eet een frisse pasta met groenten. In de winter eten wij eindeloos veel soep en stamppotjes zonder vlees. Maar wil je wel eens iets anders? Ga dan voor de bloemkoolsteak.
Om een bloemkoolsteak te maken snijd je een bloemkool in dikke plakken van ongeveer 2 centimeter, wanneer je ze dunner snijdt valt de bloemkool uit elkaar. Je marineert ze in kruiden of specerijen. In dit geval garam masala. Wanneer je de garam masala mengt met een beetje olie wordt het een papje waar je heel goed de bloemkool plakken mee in kunt smeren. Doe dit aan beide zijden en laat ze even marineren. De volgende stap is ze aan beide kanten in een hete pan met olie mooi bruin bakken. Natuurlijk kun je de bloemkool ook met andere specerijen marineren, wat dacht je van: kerrie of komijn? Of je kunt zelf een mooie mix bedenken. Superleuk toch? Bij deze bloemkoolsteak passen rozijnen, geroosterde hazelnoten en verkruimelde feta heel goed.
Ingrediënten voor 4 personen
1 bloemkool
Handje rucola
100 gr feta
100 gr rozijnen
90 gr hazelnoten
2 el garam masala
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Meng de garam masala samen met 2 eetlepels olijfolie, in een kommetje tot een glad papje.
Snijd de bloemkool in dikke plakken van ongeveer 2 centimeter dik. Besmeer de bloemkoolsteak aan beide kanten met de garam masala.
Rooster eerst de hazelnoten in een droge koekenpan tot dat ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan, hak ze grof en zet ze even apart.
Bak de bloemkoolplakken in 3-4 minuten aan beide zijdes mooi bruin en gaar in een warme pan in wat olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
Leg per persoon 2 plakken bloemkool op een bord en garneer met de rozijnen en hazelnoten. Verkruimel tot slot de feta over de bloemkoolsteak en bestrooi met de rucola.
Dit recept is lekker met brood of verse kruiden couscous.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recept bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in