Bloemkoolsalade met geroosterde amandelen

Bloemkoolsalade met geroosterde amandelen

Dat is eens iets anders op je bord een bloemkoolsalade. Inderdaad rauwe bloemkool. Misschien heb je wel wel eens een bloemkool couscous gemaakt? Dit is net zoiets, je snijdt alleen flinterdunne plakjes van de bloemkool in plaats van dat je de roosjes in korreltjes breekt. Wanneer je bloemkool klein maakt of dun snijdt dan kun je deze groente heel goed rauw eten. Het snijden doe ik op een mandoline. Maar je kunt ook heel rustig dunne plakjes met een mesje snijden. Je bent alleen wat langer bezig. Eerst wist ik niet zo goed wat ik me bij rauwe bloemkool voor moest stellen. Maar het is heel fris, lekker knapperig en de smaken die je toevoegt worden heel goed door de bloemkool opgenomen. Rauwe bloemkool is qua smaak trouwens totaal niet vergelijkbaar met wanneer je de bloemkool roostert of kookt. Wat super leuk is, zo kun je vaker dezelfde groente eten, maar smaakt het elke keer toch totaal anders!

Rauwe bloemkoolsalade

Rauwe bloemkool combineert trouwens heerlijk met Italiaanse smaakmakers. Zoals kappertjes, olijven en een snelle anjovisdressing. De dressing maak je heel gemakkelijk van olijfolie en witte wijnazijn en een fijngesneden sjalotje. Dit meng je met in kleine stukjes gesneden anjovis. Wanneer je de dressing wat langer van te voren door de bloemkoolplakjes husselt, kan de smaak er goed intrekken. Een kwartiertje is al voldoende om deze bloemkoolsalade nog lekkerder te maken!

Bloemkoolsalade variaties

Met dit recept voor bloemkoolsalade kun je ook zelf lekker aan de slag. Je kunt de bijvoorbeeld de dressing anders samenstellen. Wanneer je niet zo een fan bent van anjovis, dan kun je die eruit laten. Vergeet dan niet wat extra zout toe te voegen. Want de ansjovis zorgt voor wat extra smaak aan het gerecht. Je zou ze eventueel ook kunnen vervangen door uitgebakken spekjes. Of voeg eens  mosterd aan de dressing toe! Dat smaakt bijvoorbeeld ook goed bij bloemkool. En wat dacht je van andere groenten zoals komkommer of courgette. Of geroosterde paprika? Wat kaas? Kortom je kunt eindeloos vooruit!

Bloemkoolsalade met geroosterde amandelen
Bloemkoolsalade met geroosterde amandelen

Bestel nu!

Lekker makkelijk! Is het antwoord op de vraag: wat eten we vandaag? Met heel veel inspiratie voor het avondeten. Het boek bevat meer dan 100 simpele en snelle recepten voor elke dag. Recepten met max. 10 ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kan kopen.

Bekijk hier

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr bloemkool
  • 1 sjalot
  • 200 gr cherrytomaten
  • 40 gr groene olijven
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 tl honing
  • 1 blikje ansjovis
  • 70 gr garneeramandelen
  • 10 gr peterselie
  • 3 el olijfolie
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Snijd de bloemkoolroosjes in flinterdunne plakjes. Dit kun je met een mandoline doen of wanneer je die niet gewoon met een mesje snijden. Doe de plakjes in een flinke kom.

  2. Maak de dressing. Meng de olijfolie, witte wijnazijn, honing door elkaar. Snijd de anjovis en sjalot in kleine stukjes en voeg toe aan het olijfolie mengsel. Proef even en voeg naar smaak zout en peper toe. Giet de dressing over de bloemkoolplakjes en hussel even goed door elkaar. Laat 15 minuten staan.

  3. Halveer ondertussen de tomaatjes en de olijven. En hak de peterselie grof. Rooster de amandelen in een droge pan op hoog vuur, tot dat ze mooi bruin kleuren.

  4. Voeg de tomaten en olijven toe aan de bloemkoolplakjes en hussel even alles goed door. Serveer bijvoorbeeld in een mooie saladeschaal. Bestrooi de bloemkoolsalade met de platte peterselie en geroosterde amandelen.

Bloemkoolsalade met geroosterde amandelen
Bloemkoolsalade met geroosterde amandelen

Tags

Eenpansgerechten Makkelijke recepten Snelle recepten Tomaat Franse recepten Hollandse recepten Gezonde recepten Vis recepten Lente recepten Zomer recepten Salades

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

16 mei 2017


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in