Bladerdeegtaart met bospeen en pastinaak

Bladerdeegtaart met bospeen en pastinaak

Ik ben gek op hartige taart, bladerdeegtaart, quiche en galettes. Je kunt er allerlei lekkere groenten op kwijt en net als op pizza’s zelf leuke combinaties bedenken. Soms doe ik enorm mijn best, dan maak ik het deeg zelf. Echt moeilijk is dat niet, maar het kost wel wat tijd. Het deeg moet rusten, uitrollen en weer rusten! Ook ik neem dus vaak genoeg zo’n rol kant-en-klaar deeg mee bij de supermarkt. Bladerdeeg is helemaal een verhaal apart. Daar heb ik me nog maar twee keer aan gewaagd. Zo’n rol is dan echt ideaal.

Overigens kun je ook met van die ingevroren plakjes aan de slag,  je kunt ze ontdooien en daarna aan elkaar plakken. Zelf vergeet ik altijd dat ik nog een aangebroken pakje bladerdeeg heb.  Ze gaan terug de vriezer in en na twee maanden zijn die plakjes natuurlijk uitgedroogd.

Voor deze bladerdeegtaart rooster je eerst de groenten op een bakblik met olijfolie, grof zeezout, versgemalen peper en wat tijmtakjes in de oven. De tijd dat de groenten in de oven staan zorgt ervoor dat de groenten nog lekkerder gaan smaken. Om een mooie bladerdeegtaart te maken, zorg je eerst dat je een plak bladerdeeg hebt van 20x30cm. Om mooie opstaande randen te krijgen snijd je met de punt van een mesje 1,5cm van de rand het deeg in. Niet doorsnijden! Daarna prik je gaatjes in het midden. Zo krijg je een mooie rand en deeg wat niet in het midden opbolt. Nu nog mooi de groenten er in leggen, de gorgonzola er over verdelen en de oven in!

bladerdeegtaart

bladerdeegtaart

Ingrediënten voor 4 personen
250 gr pastinaak
1 bos bospeentjes
1 el olijfolie
20 gr boter
Peper en grof zeezout
4 takjes verse tijm
1 rol bladerdeeg
100 gr gorgonzola
1 losgeklopt ei

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden (elektrisch). Maak de pastinaak en bospeentjes schoon en schil ze. Ik laat aan de bospeen, een stukje van het groen zitten. Die worden heel lekker wanneer ze in de oven geroosterd zijn. Halveer dikke bospeentjes en snijd de pastinaak in kwarten. Wanneer je hele grote pastinaken hebt (die van mij waren formaat bospeen), dan moeten de parten ongeveer 1 – 1,5 cm dik worden.

Leg de pastinaak en bospeentjes in een braadslede of ovenschaal. Besprenkel ze met de olijfolie, snijd de boter in klontjes en verdeel dit over de groenten. Leg de takjes tijm er tussen. Strooi er wat peper en zout over en zet de braadslede voor 45 minuten in de oven. Voor een heel mooi resultaat kun je ze halverwege even omkeren. Het is niet perse nodig.

Leg de bladerdeegrol op het aanrecht op een stuk bakpapier. Om een mooi opstaande rand te krijgen snijd je 1,5 cm van de rand het deeg voorzichtig in. Niet doorsnijden! Wanneer dit per ongeluk wel gebeurd, druk je het weer vast. In het midden (dus niet in de randen) prik je gaatjes met een vork. Straks ontsnapt het lucht uit de gaatjes en blijft het bladerdeeg in het midden mooi plat, maar de rand gaat heel mooi opbollen.

Leg de geroosterde worteltjes en pastinaak in het midden van het bladerdeeg (op het gedeelte met de gaatjes) en maak er een mooi patroontje van. Verdeel de gorgonzola over de groenten en zet de bladerdeegtaart in de oven voor 25 minuten. Na 25 minuten bestrijk je de rand met het losgeklopte ei. Zet de taart nog 5 minuten in de oven.

Lekker met wat groene salade.

bladerdeegtaart

bladerdeegtaart

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Tags

Hartige taarten & quiche Brood en deeg Wortel Oven Vegetarische recepten Herfst recepten Winter recepten

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in