Pieten pakketjes van bladerdeeg
Houd jij meer van hartig of van zoet? Ik ben echt team hartig. Ik houd wel van zoet hoor en zeker in deze tijd van het jaar ga ik helemaal los op pepernoten (die witte choco kokos zijn lekker), banketstaaf en chocoladeletters. Maar vaak heb ik dan wel snel genoeg. Terwijl ik bij hartig, soms moeilijk kan stoppen. Voor Sinterklaasavond heb ik daarom ook een hartig recept bedacht: bladerdeeg pakketjes met roomkaas, tomaat en olijven. En dat in de vorm van een cadeautje. Zijn ze niet leuk? Merlijn vond het in ieder geval heel lekker, dus bij dezen zijn ze ook kidsproof verklaard door een zeer kritische commissie.
Ik heb de bladerdeeg pakketjes nu vegetarisch gehouden. Maar als je het lekker vindt, kan je ook iets van ham of salami toevoegen of uitgebakken spekjes.
Uit de Airfryer
Ik maak deze bladerdeeghapjes in mijn Philips Airfryer XXL. Dat gaat razendsnel en het bladerdeeg wordt echt krokant (ook aan de onderkant). Je kan het uiteraard ook in de oven maken, maar ik pak steeds vaker mijn Airfryer erbij als ik aan het koken ben. Niet alleen voor snacks en patat, maar ook als ik iets wil bakken of aardappeltjes wil roosteren. Vooral die snelheid bevalt mij goed. Je hoeft hem namelijk ook niet voor te verwarmen en dat is ideaal. Mijn ouders zijn ook helemaal fan, ik maak dat in de fryer zegt mijn vader dan. Ik dacht eerst: “Huh wat bedoelt hij nou?” Later viel het kwartje.
Lekker vega
Ik heb de bladerdeeg pakketjes nu vegetarisch gehouden. Maar als je het lekker vindt, kan je ook iets van ham of salami toevoegen of uitgebakken spekjes. Dat is het fijne van bladerdeeg, je kan er zoveel mee doen. Met champignons bijvoorbeeld, of kip, of gehakt of een mengsel van verschillende soorten kaas. Allemaal lekker! Ga jij dit maken?
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 6 stuks
- 1 rol vers bladerdeeg (uit het koelvak)
- 150 gr roomkaas
- 1 ei
- 30 gr zongedroogde tomaten
- 40 gr olijven
- 30 gr geraspte oude kaas
- 1 st. lente ui
- 2 takjes verse peterselie
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd de zongedroogde tomaten en de olijven in stukjes, de lente ui in ringen en hak de peterselie fijn. Voeg dit bij de roomkaas. Voeg de geraspte oude kaas en wat peper en zout toe en meng door elkaar.
Snijd 9 dunne repen van de korte zijde van het bladerdeeg. Hier ga je straks strikjes van maken. Maak een vouw in het midden van het bladerdeeg (lange kant dubbel vouwen).
Verdeel 6 lepels van de vulling aan de rechterzijde van het bladerdeeg. Bestrijk het bladerdeeg rondom de vulling met wat losgeklopt ei. Klap de andere helft er vervolgens overheen en druk de pakketjes goed aan. Snijd het bladerdeeg dan in 6 pakketjes en druk de randjes nogmaals aan. Ik heb dit met een vorkje gedaan. Bestrijk de bladerdeeg pakketjes met ei.
Snijd de dunne repen doormidden en leg ze over de pakketjes. Maak tenslotte strikjes van de overgebleven reepjes bladerdeeg en leg deze op de pieten pakketjes. Bestrijk de strikjes ook met het losgeklopte ei.
Bak de bladerdeeg pakketjes in 10- 12 minuten goudbruin in de Philips Airfryer XXL op 200 graden. Het is het handigst om er een klein stukje bakpapier onder te laten zitten.
Dit bericht is in samenwerking met Philips, lees mijn disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in