Menu

Bietensalade met bramendressing

Heel lekker vind ik de aardse en zoete smaak van gekookte bietjes gecombineerd met het zoutige van de krokant uitgebakken spekreepjes en dan alles perfect in balans met een dressing van bramen en balsamicoazijn. Bramen zijn een geweldige match met bietjes. Klinkt als een feestje toch? In deze bietensalade gebruik ik ook aardappeltjes. Het snelste en gemakkelijkste vind ik van die kleine krieltjes. Ik laat de schil er gewoon aan en borstel ze onder stromend water schoon. Dan halveer ik ze en kook ik ze gaar.

Lekker met flinterdunne toast

Nou heb ik zelf meestal wel voldoende aan de salade alleen, maar voor de grote eters die wat extra energie kunnen gebruiken kun je bij deze salade flinterdunne toast maken. Daarvoor verwarm je de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Snijd brood heel erg dun, legt de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met een dun laagje olijfolie. Bestrooi met wat zeezout en bak ze mooi goudbruin. Hoe dunner gesneden hoe knapperige ze worden en hoe sneller ze klaar zijn. Houd tussen de 5-7 minuten aan, maar kijk echt zelf even hoe snel ze gaan.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr bietjes (gekookt)
  • 200 gr spekreepjes
  • 325 gr krielaardappeltjes (met schil)
  • 1 rode ui
  • 150 gr bramen
  • 3 takjes basilicum (verse)
  • 1 el balsamicoazijn
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Lekker met

  • getoast brood

Zo maak je het

  1. Borstel de krieltjes schoon, ik laat de schil er aan zitten. Wanneer je de krieltjes schilt hoef je ze natuurlijk niet schoon te borstelen, dan is na het schillen afspoelen prima. Snijd de krieltjes in stukjes van ongeveer 1×1 centimeter. Doe ze in een pan en zet ze net onder water, voeg ruim zout toe en kook de krieltjes tot ze gaar zijn (in ongeveer 9-10 minuten). Giet ze af en laat ze droogstomen met de deksel op de pan.

  2. Maak de dressing. Hak de rode ui zo fijn mogelijk. Doe 3/4 van de bramen samen met de balsamicoazijn en olijfolie in het hakmolentje van de staafmixer en hak tot er een gladde dressing ontstaat. Snijd de basilicum blaadjes fijn (houd wat blaadjes achter voor garnering) en meng samen met de rode ui door de dressing. Breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik even opzij.

  3. Snijd de bietjes in blokjes van 1 x 1 centimeter. En schenk de de dressing over de bietjes. Laat 5 minuten staan.

  4. Bak ondertussen de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Schep ze over op een bord met keukenpapier, laat ze uitlekken voordat je ze door de bietensalade mengt.

  5. Voeg alles samen. Doe de aardappeltjes, de bietjes en spekreepjes in een mooie schaal en meng door elkaar. Snijd de laatste bramen in plakjes en verdeel over de bietensalade, garneer met de achtergehouden blaadjes basilicum en bestrooi naar smaak met zeezout. Lekker met geroosterd brood.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST