Bietensalade

Bietensalade met bramendressing

Lekkere bieten salade met gekookte rode bietjes, spek en een dressing van bramen en balsamicoazijn. Bramen zijn een geweldige match met bietjes. Klinkt als een feestje toch? In deze bieten salade gebruiken we ook aardappeltjes. Krieltjes want die zijn het snelste gaar. Nou hebben we zelf meestal wel voldoende aan de salade alleen, maar voor de grote eters die wat extra energie kunnen gebruiken kun je bij deze salade flinterdunne toast maken. Daarvoor verwarm je de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht). Snijd brood heel erg dun, legt de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met een dun laagje olijfolie. Bestrooi met wat zeezout en bak ze mooi goudbruin. Hoe dunner gesneden hoe knapperige ze worden en hoe sneller ze klaar zijn. Houd tussen de 5-7 minuten aan, maar kijk echt zelf even hoe snel ze gaan. Lekker! Meer zin in wat anders? Wat dacht je van deze spitskoolsalade? 

ingrediënten krieltjes
Bietensalade

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr bietjes (gekookt)
  • 200 gr spekreepjes
  • 325 gr krielaardappeltjes (met schil)
  • 1 rode ui
  • 150 gr bramen
  • 3 takjes basilicum (verse)
  • 1 el balsamicoazijn
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Lekker met

  • getoast brood
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Borstel de krieltjes schoon, ik laat de schil er aan zitten. Wanneer je de krieltjes schilt hoef je ze natuurlijk niet schoon te borstelen, dan is na het schillen afspoelen prima. Snijd de krieltjes in stukjes van ongeveer 1×1 centimeter. Doe ze in een pan en zet ze net onder water, voeg ruim zout toe en kook de krieltjes tot ze gaar zijn (in ongeveer 9-10 minuten). Giet ze af en laat ze droogstomen met de deksel op de pan.

  2. Maak de dressing. Hak de rode ui zo fijn mogelijk. Doe 3/4 van de bramen samen met de balsamicoazijn en olijfolie in het hakmolentje van de staafmixer en hak tot er een gladde dressing ontstaat. Snijd de basilicum blaadjes fijn (houd wat blaadjes achter voor garnering) en meng samen met de rode ui door de dressing. Breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik even opzij.

  3. Snijd de bietjes in blokjes van 1 x 1 centimeter. En schenk de de dressing over de bietjes. Laat 5 minuten staan.

  4. Bak ondertussen de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Schep ze over op een bord met keukenpapier, laat ze uitlekken voordat je ze door de bietensalade mengt.

  5. Voeg alles samen. Doe de aardappeltjes, de bietjes en spekreepjes in een mooie schaal en meng door elkaar. Snijd de laatste bramen in plakjes en verdeel over de bietensalade, garneer met de achtergehouden blaadjes basilicum en bestrooi naar smaak met zeezout. Lekker met geroosterd brood.

ingrediënten aardappelen
Bietensalade

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (5 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in