fbpx
Menu

Bietenrisotto uit de oven

Als je risotto maken veel gedoe vindt (want constant roeren en stap voor stap bouillon toevoegen) dan is deze bietenrisotto uit de oven echt iets voor jou. Je hoeft namelijk niet te roeren, alleen in het begin even. Het is gewoon een kwestie van dingen bij elkaar gooien en dan rustig op de bank wachten terwijl de oven haar werk doet. Klinkt goed he? Wat je overhoudt is een smeuïge risottorijst, die prachtig mooi roze van kleur is. Daar kan je prima mee aankomen bij je Valentijn.

Uit de oven

Ik maak deze bietenrisotto in mijn stoomoven van AEG. Ik ben helemaal in mijn nopjes met mijn nieuwste aanwinst. Stomen is namelijk heel gezond, de groentes behouden hun vitamines, mineralen en voedingsstoffen (ook ideaal voor babyhapjes en dreumesen die alleen nog maar groentehapjes willen). En de smaak blijft hierdoor ook beter behouden. Maar deze stoomoven kan veel meer dan enkel stomen, je kunt er ook heel goed brood in bakken, grote stukken vlees bereiden (er zit een ingebouwde kernthermometer in), ovenschotels maken en taarten of koekjes bakken. Maar hij bevat ook de standaard functies zoals boven- en onderwarmte, hetelucht en grillen. En de echte culi’s onder ons kunnen hem gebruiken voor SousVide bereidingen en hun borden alvast opwarmen, zodat je thuis ook van warme borden kunt eten. Net als in het restaurant.

Met geitenkaas

Ik gebruik de stoomfunctie voor deze bietenrisotto en hierdoor is het eindresultaat echt heel smeuïg. Precies wat je wilt bij risotto. Ik voeg nog geitenkaas toe aan de risotto omdat ik dat een perfecte smaakmaker vind bij bietjes. Als je niet van geitenkaas houdt, zou je ook feta kunnen gebruiken of Parmezaan. Het is dus een heel gemakkelijk “one pot” recept geworden. Ik houd er zo van, weinig moeite en vooral ook weinig afwas, maar wel een heel fijn resultaat. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gr risottorijst
  • 400 gr gekookte bietjes
  • 1 ltr (kippen)bouillon
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr geitenkaas
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Zo maak je het

  1. Stel AEG stoomoven in op “Stomen” (100 graden) en kies voor een bereidingstijd van 30 minuten. Heb je geen stoomoven? Gebruik dan de heteluchtstand (180 graden) en zet een ovenschaal met water onderin je oven.

  2. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Rasp de bietjes met een grove rasp. Neem een ovenbestendige pan en fruit hierin de ui en de knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de risottorijst toe en bak dit kort mee. Voeg dan de geraspte bietjes toe en roer om. Voeg de bouillon toe en zet de pan in de oven.

  3. Gaar de bietenrisotto gedurende 30 minuten in de stoomoven. Check even of je rijst zacht genoeg is, verleng anders de kooktijd met 5 minuten.

  4. Haal de bietenrisotto uit de oven en breng deze op smaak met peper en zout. Voeg de geitenkaas toe en roer dit er doorheen. Garneer de risotto eventueel met wat peterselie. Serveer meteen.

Ik heb de AEG BSK79220M stoomoven, deze is verkrijgbaar bij keukenspeciaalzaken.

Dit bericht is in samenwerking met AEG, lees mijn disclaimer.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

12 reacties

  • Annabel13
    15 februari 2019 om 16:56

    Ik heb geen stoomoven hoe kan ik deze dan het beste maken?

    Beantwoorden
  • SimonevanL
    13 februari 2019 om 16:22

    Ik ben geen fan. An geitenkaas. Door welke andere kaas kun je dit vervangen? Alvast bedankt,

    Beantwoorden
  • Annika
    14 februari 2019 om 15:08

    Lust je wel feta? Dat is een goede vervanger!

    Beantwoorden
  • RIta
    12 februari 2019 om 23:59

    Ziet er mij reuze uit (zoals de meeste van uw gekleurde recepten). Ik zal het eens proberen om de pot te zetten in de hooimadam. Wie weet, want mijn rijst is al gelukt... dit moet ook wel lukken. Spijtig dat ik dit recept niet kan opslaan op Pinterest... Of heb ik er gewoon over gekeken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 februari 2019 om 10:15

    Dat kan wel, het staat bij delen. Zowel bovenaan als onderaan het recept :)

    Beantwoorden
  • Thais Mertens
    12 februari 2019 om 14:08

    Zou je dit ook in de hogedruk stoomoven van Miele kunnen maken ?

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 februari 2019 om 10:16

    Het lijkt mij wel. Ik ken die oven niet maar in principe kan je dit recept in iedere oven maken.

    Beantwoorden
  • Karin kik
    12 februari 2019 om 11:24

    Mag een pan in de stoomoven??

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 februari 2019 om 10:18

    Jahoor, als je pan maar ovenbestendig is.

    Beantwoorden
  • Ramon
    12 februari 2019 om 11:10

    Verrukkelijk!

    Beantwoorden
  • Alie
    12 februari 2019 om 10:27

    Was heerlijk !!

    Beantwoorden
  • Ria
    12 februari 2019 om 07:40

    Als je niet wil roeren in risotto kun je hem ook gewoon op het fornuis maken, gewoon in een keer alle bouillon erbij en 20-25 minuten laten koken. Scheelt heel wat energie :-)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen