Bastilla met kip
Heb je wel eens bastilla met kip gegeten? Een bastilla is een hartige filodeegtaart met een vulling van kip en specerijen en bestrooid met poedersuiker. Inderdaad poedersuiker! Klinkt gek maar het is echt heerlijk. In dit recept vulden we de bastilla, ook met pompoen en ingelegde citroen, niet helemaal klassiek wel heel erg lekker!
Bastilla met kip en ingelegde citroen
Heb je wel eens potten met ingelegde citroen zien staan? Het recept komt uit de Marokkaanse keuken en ziet er alleen al heel mooi uit, maar het is ook een echte smaakmaker. Maar wat is ingelegde citroen nou eigenlijk? De citroen worden ingemaakt of gepekeld met zout. Hierdoor verandert de structuur van de schil. Die wordt heel zacht en de smaak wordt zoutig en fris. Je kan het zelf maken, maar dus ook kant en klaar kopen (de Marokkaanse supermarkt heeft het en sommige supermarkten ook). Je kunt ingemaakte citroen (ook wel gekonfijte citroen genoemd) gebruiken in salades, sauzen, stoofgerechten of in een bastilla. Probeer ook eens een van onze andere Marokkaanse recepten?
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr kippendijfilets
- 400 gr pompoenblokjes
- 2 uien
- 4 grote vellen filodeeg (of 15 kleine )
- 80 gr roomboter
- 1 ei
- 150 ml kippenbouillon
- 0,5 ingelegde citroen
- 25 gr rozijnen
- 1 el ras el hanout
- 1 tl kaneel
- poedersuiker
- Peper en zout
- Olijfolie
Materiaal
- springvorm 22 cm, ingevet met boter
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht)
Haal de schil van de uien en hak fijn. Dep de kippendijen droog met keukenpapier en bestrooi royaal zout en peper. Snijd de kip in stukjes. Doe ze samen met de pompoenblokjes in een mengkom voeg de ras el hanout en kaneel toe en schep om.
Verhit olijfolie in een hapjespan en bak kip en pompoenblokjes in 2-3 minuten rondom bruin, voeg de ui toe en bak nog eens 1-2 minuten op laag vuur mee. Schenk de bouillon in de pan en laat 5 minuten zachtjes koken tot de kip en pompoen zacht en gaar zijn en de bouillon verdampt is.
Smelt de boter in steelpannetje. Laat het filodeeg ontdooien, bewaar het deeg wat je nog niet gebruikt onder een vochtige theedoek dit voorkomt uitdrogen. Gebruik elke keer 2 vellen filodeeg, leg er 1 op het werkvlak en bestrijk met boter. Leg het 2e vel erop en bestrijk nogmaals met boter. Leg ze samen in de springvorm en laat de helft over de rand hangen. Herhaal dit tot alle vellen op zijn en de hele vorm bedekt is. Je kan ook grote vellen filodeeg gebruiken, die koop je bij de Marokkaanse supermarkt. Dan plak je 4 vellen op elkaar.
Snijd de ingelegde citroen heel fijn en schep samen met de rozijnen door het kipmengsel. Breng verder op smaak met peper en zout. Verdeel de vulling, zonder vocht, gelijkmatig over de bodem en druk met de achterkant van een lepel goed aan. Sla het overhangende filodeeg naar binnen en dek zo de vulling af. Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg er mee. Zet de bastilla 30-35 minuten in de oven of bak tot hij bruin en knapperig is.
Laat de bastilla een paar minuten afkoelen, haal uit de vorm en zet hem op een plank of schaal en bestrooi met de poedersuiker.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in