Baskische burnt cheesecake
De Baskische burnt cheesecake is een verrukkelijk dessert met een knapperige, donkere korst en een romige, fluweelzachte binnenkant. Dit cheesecake recept is simpel, maar de resultaten zijn indrukwekkend. Geloof ons maar: de hele tafel zal zeggen “hoe heb je dít gemaakt!”.
Hoort die Baskische burnt cheesecake echt zo donker?
De oven moet goed heet zijn voordat je begint, dat zorgt voor die kenmerkende ‘burnt’ uitstraling. Ja, hij hoort zo donker te worden als op de foto, dus laat je niet afschrikken door de intense kleur! Het beslag gaat in een springvorm en wordt gebakken tot het een diepbruine kleur krijgt. De cheesecake is nog een beetje wiebelig als je hem uit de oven haalt, maar dat is normaal. Tijdens het afkoelen zal hij steviger worden.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 25 gr bloem
- 900 gr roomkaas
- 250 ml slagroom
- 6 eieren
- 200 gr suiker
- 1 el vanille-extract
- snufje zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 250 graden (boven-en onderwarmte) of 230 graden (hetelucht). De oven moet goed heet worden, verwarm tenminste 30 minuten van tevoren voor.
Vet de spingvorm in met boter en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
Maak het cheesecake beslag met de hand. Je kunt ook een keukenmachine of mixer gebruiken. Zet de keukenmachine of mixer dan wel op de laagste stand, en gebruik platte deeghaken. Dit voorkomt dat er te veel lucht in het beslag klopt, waardoor het zou kunnen gaan scheuren tijdens het bakken.
Roer de roomkaas los met suiker, snufje zout en vanille extract. Roer dan rustig één voor één de eieren er door. Wacht met het volgende ei tot de roomkaas het vorige ei heeft opgenomen. Voeg de slagroom toe en daarna beetje voor beetje de bloem. Schenk het beslag in de springvorm.
Draai de oven terug naar 220 graden (onder-en bovenwarmte) of 200 graden hetelucht. Bak de cheesecake 35-40 minuten tot hij mooi donkerbruin is. Zet eventueel de laatste 10 minuten de grill-stand van de oven aan. Blijf er dan wel bij!
Haal uit de oven en laat 2 tot 3 uur afkoelen op het aanrecht. Laat hem daarna in de koelkast verder opstijven (minimaal 1 uur).
Let op: Wanneer je de Baskische burnt cheesecake uit de oven haalt, zal hij nog wat wiebelig zijn, maar hij stijft op tijdens het afkoelen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in