Balsamico dressing

Balsamico dressing

Balsamico azijn staat standaard in ons keukenkastje. Deze azijnsoort is ontzettend veelzijdig: heerlijk in saladedressings, over gegrilde groenten, of gedruppeld over een sappige steak. En voor de avontuurlijke eter: probeer het eens met aardbeien en een beetje suiker voor een verrassend lekker dessert. Vandaag maken we een simpele balsamico dressing die over zowat elke salade lekker is.

Wat is balsamico?

Balsamico azijn is een superlekkere azijnsoort uit Modena, Italië. Het is een dikke, donkere azijn gemaakt van druivenmost, het geconcentreerde sap van versgeperste druiven. Wat balsamico echt bijzonder maakt, is het rijpingsproces. Traditionele balsamico wordt gerijpt in houten vaten voor minimaal 12 jaar, en soms wel tot 25 jaar of langer (!). Vandaar die diepe, rijke smaak.

Hoe herken je goede balsamico?

Goede balsamico herken je aan een paar belangrijke kenmerken. Ten eerste, de herkomst: echte traditionele balsamico komt uit Modena of Reggio Emilia in Italië. Kijk op het etiket voor de aanduiding “Aceto Balsamico Tradizionale di Modena” of “Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia”. Daarnaast is de consistentie een belangrijke factor. Goede balsamico moet dik en stroperig zijn, niet waterig. De smaak moet zoet en zuur in balans zijn, zonder een scherpe azijnsmaak.

Balsamico dressing

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 1 portie

  • 1 el balsamico-azijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl honing
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • chilipeper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Hak de knoflook heel fijn.

  2. Doe alle ingrediënten in een schaaltje en klop de balsamico dressing met een kleine garde door elkaar.

Bewaartips

Deze balsamico dressing kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je het in een goed afgesloten container bewaart om de smaak en versheid te behouden. Even schudden of roeren voor gebruik en je hebt weer een heerlijke dressing klaar.

Variatietips

Je kunt eindeloos variëren met je balsamico dressing. Voeg bijvoorbeeld wat Dijonmosterd toe voor een pittige twist. Of experimenteer met verschillende soorten honing. Een beetje geraspte Parmezaanse kaas is ook een heerlijke toevoeging! Enne, voor een extra frisse dressing kun je wat citroensap toevoegen.

Balsamico dressing
salade met balsamico

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.7 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in