Menu
Larb-salade-UPK-20-03-BLOGPOST-226.jpg

Aziatische larb salade met quinoa

Larb salade, ergens klinkt het minder lekker dan ik mezelf had voorgesteld. Dat hele woord larb klinkt meer als iets uit een Lord of the Rings film. Maar zo noemen ze het echt! Het is een vleessalade dat wordt beschouwd als het “onofficiële” nationale gerecht van Laos. Maar het wordt ook gegeten in Thailand en Vietnam. Natuurlijk niet op de manier zoals dit recept. Ik heb er een gezonde twist aan gegeven door quinoa toe te voegen. De dressing met soto specerijenmix en gembersiroop is natuurlijk ook niet authentiek, maar wel superlekker. Het gehakt is lekker pittig, de dressing een beetje zoetig en met al die knapperige kruiden en groenten echt een perfecte maaltijdsalade (en alle leftovers zijn heerlijk als lunch).

Soto specerijenmix

Aziatische gerechten bestaan vaak uit een enorme lijst met ingrediënten. Verse kruiden, verse groenten en dan ook nog een stuk of 3-4 specerijen. Om dit recept qua ingrediënten wat compacter te maken (en daarmee ook sneller om te maken) gebruik ik soto specerijenmix. Die kun je in de supermarkt kopen. Het is een kant-en-klare specerijenmix die je door een dressing of gehakt kunt strooien zodat je heel snel de smaken van de Aziatische keuken toevoegt. Soto specerijen zijn eigenlijk bedoelt voor een Indonesisch gerecht: soto ayam. Maar de mix bevat kaffir limoenblad, kokos, knoflook, gember, sereh, korianderzaad, komijnzaad, kurkuma. Specerijen die ik perfect vind passen bij dit gerecht. En je ziet het hoe gemakkelijk je zo’n hele lijst met specijeren kleiner kunt maken.

voor 4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gr gemengd gehakt
  • 2 kropjes romaine slakropjes
  • 6-7 snack komkommer
  • 3-4 bosuien
  • 1 winterwortel / of julienne gesneden wortel
  • 400 quinoa
  • 4 tl vissaus
  • 2+2 tl soto specerijenmix
  • 4 el gembersiroop
  • 4 takjes koriander
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking (10 minuten in ruim kokend water met zout). Giet af en laat afkoelen.

  2. Bak het gehakt in een droge koekenpan, schep 2 tl soto specerijenmix door het gehakt en bak het goudbruin. Breng verder op smaak met zout en peper. Haal uit de pan en laat afkoelen en meng daarna door de quinoa.

  3. Maak de dressing door de gembersiroop en vissaus in een kommetje te doen en roer er 2 tl van de soto specerijenmix doorheen. Schenk de dressing over het quinoa- en gehaktmengsel, schep goed door zodat de dressing gelijkmatig verdeeld is.

  4. Snijd de snackkomkommertjes in plakjes (je kunt ze in korte of lange plakjes snijden) en de bosui in ringetjes en de wortel in hele dunne reepjes. Haal de slablaadjes los van de kropjes romaine sla.

  5. Leg de slablaadjes los op de borden. Je kunt er de larb salade mee opscheppen, ze zijn bedoelt als een lepel/wrapje. Je kunt de salade helemaal door elkaar mengen: gehakt- quinoamengsel, komkommer, julienne wortel en garneren met de bosui en grof gehakte korianderblaadjes. Of je legt alle ingrediënten op het bord zonder door elkaar te mengen en serveer meer als een bowl.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan