Menu
DSC_0035-710x380.jpg

Appeltaart met amandelkrokant uit het Appeltaart boek

Mijn zus was jarig en ik mocht de taart maken. Eigenlijk doe ik dit ieder jaar en bij elke verjaardag, gewoon omdat ik het zo leuk vind. Mijn zus had wel zin in appeltaart en stiekem vind ik dat ook nog steeds één van de lekkerste taarten die er bestaat. Maar een doodgewone appeltaart werd het niet, ik maakte de appel amandel taart uit het Appeltaartboek van Janneke Philippi. Ik ben echt verzot op amandelmeel, dus mijn keuze voor dit recept was al vrij snel gemaakt. En oh wat was hij lekker, het was maar goed dat het voor een verjaardag was, anders had ik de hele taart in mijn eentje opgegeten.

Het Appeltaartboek van Janneke Philippi is een musthave voor applepielovers. In dit boek speelt de appel de hoofdrol. Het boek bevat 70 verschillende recepten, van Oer Hollandse appeltaart tot Franse Tarte Tatins. En als je denkt dat een boek met alleen maar appels saai is, dan heb je het mis, ieder recept is verrassend en heeft iets eigens.

Alle recepten zijn voorzien van prachtige foto’s, waarvan het water je in de mond loopt. De recepten zijn niet al te ingewikkeld en de ingrediënten zijn in iedere supermarkt verkrijgbaar. Ik ben altijd al fan geweest van appeltaart, ook die doodgewone die mijn oma altijd bakte, maar nu ben ik helemaal enthousiast.

boekenappeltaart

Ingrediënten voor een taartje van 20 cm
75 gr ongezouten roomboter
125 gr suiker (in het recept staat 175 gr)
100 gr gezeefde bloem
50 gr amandelmeel
1 eidooier
1-2 el melk
500 gr appels
1 el honing
1 el slagroom
60 gr amandelschaafsel
Snuf zout

Materialen
Taartvorm 20 cm
Blindbakvulling

Bereidingswijze
Kneed in een keukenmachine 50 gr boter met 75 gr suiker, de bloem, de melk, de eidooier, een snuf zout en het amandelmeel tot een soepel deeg.

Als het deeg te droog is voeg je wat extra melk toe. Pak het deeg in huishoudfolie in en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het deeg uit en vet de taartvorm in met een bakspray of boter. Bekleed de vorm met het deeg. Leg een vel bakpapier over het deeg en vul de taart met een blindbakvulling. Ik gebruik vaak droge bonen of rijst.

Bak de deegbodem in ongeveer 15 minuten goudbruin, verwijder vervolgens het bakpapier en de vulling en bak de bodem nogmaals 10 minuten.

Schil in de tussentijd de appels en snij ze in plakjes. Voeg 25 gr suiker toe en eventueel nog wat kaneel.

Haal de vorm uit de oven en verdeel de appelplakjes over de bodem.

Smelt in een steelpan 25 gr boter, 25 gr suiker, een el honing en de slagroom. Neem de pan van het vuur en voeg het amandelschaafsel toe.

Verdeel het amandelmengsel over de appel.

Zet de taart terug in de oven en bak deze nog 20 minuten totdat de amandelen goudbruin zijn.

 

Titel: Appeltaart
Auteur: Janneke Philippi
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Prijs: € 24,95

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan