Appel kruimel plaatcake
Appel kruimel plaatcake is zo’n baksel waar je hele huis heerlijk van gaat ruiken. Een beetje nostalgie, een beetje knus en vooral heel erg lekker. Dit recept is perfect voor een gezellige middag thuis of als je zin hebt in een makkelijk te maken, maar toch best wel indrukwekkende traktatie.
Zo maak je deze plaatcake met appel
De combinatie van zachte cake, frisse appels en een knapperige kruimellaag is gewoon onweerstaanbaar. En het fijne is: je bakt ‘m in een grote vorm, dus er is genoeg om uit te delen! Heb je alleen een brownievorm? Halveer het recept dan. En als je vorm iets groter is, is dat geen probleem. Dan wordt de plaatcake alleen iets minder hoog.
Ingrediënten voor 12-15 stukjes
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 300 gr witte basterdsuiker
- 300 gr roomboter (+ extra om in te vetten)
- 150 gr volle kwark
- 5 appels
- 0,5 citroen, het sap
- 5 eieren (maat M)
- 90 gr rozijnen
- 1,5 tl kaneelpoeder
- Snuf zout
Ingrediënten voor de topping
- 150 gr bloem
- 100 gr roomboter
- 150 gr kristalsuiker
- poedersuiker
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 175 graden boven- en onderwarmte of 160 graden hetelucht. Vet een bakvorm in en bekleed de bodem en randen met bakpapier.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Doe ze over in een mengkom en schep er kaneelpoeder, citroensap en de rozijnen door. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Maak de kruimellaag door de ingrediënten van de topping (zonder de poedersuiker) bloem, suiker en koude boter (in kleine blokjes gesneden) met je handen tot kruimels te wrijven/kneden. Schep de kruimels over in een bakje en zet ze tot gebruik in de vriezer.
Klop met een mixer met platte deeghaken de boter, basterdsuiker en zout in circa 10 minuten tot een romig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en klop tussendoor goed door zodat de ingrediënten goed gemengd zijn. Meng de kwark erdoor. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het beslag en spatel tot een glad mengsel. Schep het beslag in de bakvorm en verdeel de appelstukjes en rozijnen erover.
Haal de kruimels uit de vriezer en verdeel over de appel. Bak de appel plaatcake 55-60 minuten in de oven tot goudbruin en gaar. Laat afkoelen en snijd in stukken. Bestrooi eventueel met wat poedersuiker.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Welke appels zijn het lekkerst voor deze cake?
Gebruik stevige, friszure appels zoals Elstar, Jonagold of Goudreinetten. Die houden hun structuur goed en geven een fijne balans tussen zoet en zuur.
-
Waarom moet de kruimellaag in de vriezer?
Door de kruimels even te koelen, blijven ze tijdens het bakken mooi knapperig en zakken ze niet weg in het beslag.
-
Kan ik de kwark vervangen?
Ja, dat kan! Gebruik dan volle yoghurt of zure room. De cake wordt dan iets luchtiger, maar blijft lekker smeuïg.
-
Hoe weet ik of de cake gaar is?
Steek een satéprikker in het midden van de cake. Komt die er schoon uit, dan is hij klaar. Zit er nog wat beslag aan, bak hem dan nog 5 minuten langer.
Variatietips
- Gebruik eens peer in plaats van appel voor een zachtere, zoetere twist.
- Voeg gehakte noten toe aan de crumble voor extra crunch.
- Geen rozijnenfan? Gedroogde cranberries of gehakte dadels werken ook heel goed.
- Maak ‘m extra feestelijk met een beetje amandelspijs tussen de cake en de appel.
Bewaartip
Deze appel kruimel plaatkoek blijft 2-3 dagen lekker in een afgesloten trommel op kamertemperatuur. Wil je ‘m langer bewaren? Snijd ‘m in stukken en vries ze in. Even opwarmen in de oven of magnetron en hij smaakt weer alsof hij net gebakken is!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
