
Angel food cake
Deze angel food cake is een wolkje van een taart: luchtig, zacht en lekker licht. Perfect voor zomerse dagen waarop je iets feestelijks op tafel wil zetten. Binnen op een regenachtige zondag, maar we maken ‘m ook graag als afsluiter van een etentje in de tuin, bijvoorbeeld na een barbecue-feestje. Oja: je hebt voor dit recept alleen eiwitten nodig, dus je kunt de eidooiers gebruiken voor een ander leuk bakproject, zoals een van deze baksels.
De vanilleroom maakt deze angel food cake extra feestelijk. En van dat verse fruit bovenop krijgen we een instant zomergevoel.
Angel food cake: welke vorm gebruik je?
Tip: gebruik een echte angel-food-cakevorm (oftewel chiffonvorm, dit is een aluminium vorm met losse bodem en een gat erin)? Dan rijst de cake hoger en zakt hij minder in tijdens het afkoelen. Deze vorm vet je níet in; het beslag “klimt” langs de ongevette wanden en krijgt zo maximale luchtigheid.
Heb je zo’n vorm niet, dan werkt een goed ingevette en met bloem bestoven tulbandvorm ook, maar houd dan wel rekening met iets minder hoogte en iets meer inzakken na het bakken.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 8-10 personen
- 100-150 gr zomerfruit (frambozen, aardbeien, blauwe bessen, rode bessen)
- 175 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 250 ml slagroom
- 300 gr eiwitten (ca 10 eiwitten)
- 175 gr suiker
- 125 + 40 gr poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 el appelazijn
- 1 tl vanille-extract
- snufje zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 175 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht).
Gebruik je een echte angel food cake vorm, dan hoef je die niet in te vetten. Gebruik je een tulbandvorm, vet hem dan in met boter en bebloem hem. Klop het te veel aan bloem uit de vorm.
Klop de eiwitten met een snufje zout en een mixer schuimig in een brandschone (!) mengkom. Voeg in 3 delen de kristalsuiker en vanillesuiker toe en klop tot de eiwitten bijna stijf zijn. Voeg de appelazijn toe en klop tot de eiwitten stijf zijn.
Tip: nog sneller klaar zijn? Koop eiwitten uit een flesje, dan hoef je de eiwitten niet te splitsen.
Spatel de bloem, het bakpoeder en de 125 gram poedersuiker door het eiwitmengsel. Probeer er zoveel mogelijk lucht in te houden.
Tip: wanneer je de bloem, bakpoeder en poedersuiker eerst zeeft, kun je het er gemakkelijker doorheen spatelen.
Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in circa 30 minuten gaar. Laat de oven tijdens het bakken écht dicht; temperatuurschommelingen geven inzakkingsgevaar.
De cake is klaar als hij veerkrachtig aanvoelt en licht begint te kleuren. Test of de cake gaar is door er met een sateprikker in het prikken. Komt deze er droog uit? Dan is de cake gaar.
Haal de cake uit de oven en keer de vorm direct om op een taartrooster. Laat de cake op z’n kop volledig afkoelen (zo zakt hij zo min mogelijk in). Als hij koud is, snijd je met een mes langs de randen om hem uit de vorm te halen.
Klop de slagroom met 40 gram poedersuiker en het vanille-extract lobbig. Was het zomerfruit en halveer de aardbeien. Bestrooi de cake met wat poedersuiker en versier met het zomerfruit. Serveer de angel food cake vlak voor het serveren met de vanilleroom.
Variatietips
- Geen zomerfruit in huis? Gebruik perzik uit blik, ontdooide mango uit de vriezer of misschien heb je nog ingemaakte rabarber.
- Voor een extra frisse smaak kun je wat citroenrasp door het beslag of de room mengen.
- Liever wat meer bite? Strooi wat geroosterde amandelschaafsel of verkruimelde meringue over de room.
Bewaartip
Bewaar de angel food cake goed afgedekt op kamertemperatuur, zonder topping. De vanilleroom en het fruit kun je apart in de koelkast bewaren. Serveer alles pas op het laatste moment – zo blijft het lekker luchtig en fris.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in