Menu
Stamppot-andijvie-UPK-21-01-BLOGPOST-301.jpg

Andijviestamppot met chorizo

Dit is een heerlijk recept voor rauwe andijviestamppot maar dan met een kleine twist. Je maakt het net zo snel en gemakkelijk als je normaal gewend bent, deze variant staat al in 20 minuten bij jou op tafel. In plaats van gebakken spekblokjes en een rookworst bak je stukjes chorizo in een pan rondom goudbruin. Als perfecte tegenhanger van de smaak van chorizo serveer je de stamppot andijvie met blokjes zure appel, zoals een granny smith. En om de stamppot helemaal perfect te maken stamp je de aardappels met wat crème fraîche en een paar lepels lepels grove mosterd. In dit recept kook je de andijvie overigens niet. Dit is een rauwe andijviestamppot. Je stampt de andijvie rauw door de warme aardappels. Wanneer je echt snel klaar wilt zijn kun je een zak met geschilde (en meestal ook in stukken gesneden) kruimige aardappels kopen. Dat scheelt je weer wat werk in de keuken! Ga jij deze andijviestamppot maken?

voor 4 personen

Ingrediënten voo 4 pers.

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 500 gr gesneden andijvie
  • 250 ml crème fraîche
  • 2 appels (bijvoorbeeld granny smith)
  • 3 el grove mosterd
  • 225 gr chorizo (of 1 chorizoworst)
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het

  1. Schil de aardappels en snijd ze in grove, zoveel gelijke mogelijke, stukken. Doe ze over in een pan en vul de pan met water tot de stukken aardappel net onder water staan. Breng aan de kook, voeg 2 theelepels zout toe en laat de aardappels in 12-14 minuten gaar koken. De aardappels zijn klaar wanneer je er met een vork heel gemakkelijk in kunt prikken.

  2. Was de appel, haal het klokhuis er uit en snijd in blokjes van ongeveer 1 centimeter.

  3. Haal het velletje van de chorizoworst en snijd in plakjes van 0,5 centimeter dik. Snijd daarna de plakjes door midden. Bak de plakjes in een droge koekenpan op hoog vuur in ongeveer 3 minuten rondom bruin. Neem ze uit de koekenpan en laat ze op een bord op een stuk keukenpapier uitlekken.

  4. Giet de aardappels af. Stamp ze met een aardappelstamper (of gebruik wanneer je die niet hebt een vork of lepel) de aardappels plat. Schep de crème fraîche en de mosterd er door en stamp alles goed door elkaar. Voeg de gesneden andijvie en stukjes chorizo toe, bestrooi met de stukjes appel en meng door de aardappels. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Verdeel de stamppot over de borden. Eet smakelijk!

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan