fbpx
Menu

Amandelcake met frambozen

Amandelen in je cake of taart geven net een beetje iets extra’s. Amandelen verwerken in gebak zie je veel in gebak en koekjes uit de zuidelijke landen van Europa en midden-oosters gebak. Zoals Italië, Spanje en Zuid-Frankrijk. Wat ook logisch is omdat amandelen daar groeien. De amandelen worden eerst fijngemalen voordat ze gebruikt worden. In de super kun je ook gewoon amandelmeel kopen, maar voor deze amandel cake kun je ook zelf de amandelen fijnhakken. Wanneer je amandelmeel gebruikt wordt de amandelcake iets luchtiger dan wanneer je zelf amandelen fijnhakt. 

Lekker met frambozen

In de cake heb ik frambozen verwerkt. Maar je zou het ook heel goed kunnen maken met blauwe bessen. Om te zorgen dat niet alle frambozen onder in de cake belanden (omdat ze door het beslag heen naar beneden zakken) kun je de frambozen voordat je ze door het beslag heen schept eerst even bestrooien met wat zelfrijzend bakmeel. Niet te veel, maar van een klein laagje voorzien. Nu zullen ze veel minder snel naar beneden zakken. Ik gebruikte voor deze amandelcake overigens diepvriesframbozen die ik er zelfs bevroren in heb gedaan. En dat werkte prima! Maar vers is natuurlijk ook heel lekker. 

Stukjes, plakjes of mini’s

Ik vond stukjes (brownie formaat) wel leuk, maar je kunt deze cake ook heel goed in een ronde vorm maken en dan puntjes er uitsnijden, plakjes snijden of eenpersoons cakejes er van maken in een muffinblik. Bestrooi ze voor het opdienen met wat poedersuiker! 

8 stukjes

Ingrediënten

  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 220 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 4 eieren
  • 150 gr boter
  • 120 gr amandelen (fijngemalen of meel)
  • 250 gr frambozen (diepvries kan ook)
  • poedersuiker

Materiaal

  • bakblik van 20x30cm
  • bakpapier

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht). Vet een bakblik van 20x30cm in en bekleed daarna met bakpapier. 

  2. Doe de eieren, suiker, boter en vanille extract in een mengkom en mix voor 8 minuten.

  3. Zeef het bakmeel boven het beslag en schep er door. Voeg dan de fijngemalen amandelen (of het amandelmeel) en de frambozen er bij en schep goed door. Ik heb mijn frambozen niet laten ontdooien. 

  4. Schep het beslag in het voorbereide bakblik. Zet voor 50-60 minuten in de oven. Check of de amandelcake gaar is met bijvoorbeeld een satéprikker (wanneer gaar, dan komt het stokje er schoon uit).

    Laat de amandelcake zo’n 15 minuten afkoelen. Haal hem daarna uit het bakblik en laat verder afkoelen op een afkoelrekje. 

    Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

2 reacties

  • Lise Duijghuisen
    27 mei 2019 om 13:39

    Bij mij ging het boter, suiker, ei en vanille mengsel volledig in de schift tijdens het mixen. Ga het opnieuw proberen door eerst boter en suiker luchtig te kloppen en daarna pas de eieren er een voor een bij te doen. Hebben jullie nog andere tips?

    Beantwoorden
  • Pauline
    27 mei 2019 om 14:41

    Dat is opzich wel normaal. Kwam het ook niet goed toen je het meel erbij deed?

    Beantwoorden

Reactie plaatsen