Ajam smoor

Ajam smoor

Ben je op zoek naar een gerecht dat zowel hartverwarmend als smaakvol is? Probeer dan eens ajam smoor, een Indonesische klassieker die je keuken vult met heerlijke geuren. Dit gerecht is perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie.

Indonesische ajam smoor

Ajam Smoor is een stoofgerecht met kippendijfilets die langzaam gegaard worden in een kruidige, zoetige saus. De combinatie van verse ingrediënten zoals gember, citroengras en chilipepers, samen met de rijke smaak van ketjap, zorgt voor een diepe, complexe smaak. Het is een gerecht dat je best makkelijk bereidt, maar wat toch grote toch indruk maakt aan tafel. Serveer deze heerlijke stoofpot met geurige basmati-rijst en knapperige snijbonen voor een complete maaltijd.

Ajam smoor
Ajam smoor
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gr kippendijfilets
  • 300 gr basmati-rijst
  • 300 gr snijbonen
  • 2 tomaten (circa 100 gr)
  • 1 rode ui (flinke)
  • 6 tenen knoflook
  • 1 chilipeper
  • 1,5 stengel citroengras (gekneusd)
  • 30 gr gember
  • 45 + 120 ml ketjap
  • 700 ml bouillon
  • 3 kaneelstokjes
  • 6 el seroendeng
  • (zonnebloem)olie
  • peper en zout

Materiaal

  • ziplockzak of grote kom
  • keukenmachine
  • Stoofpan

Zo maak je het

  1. Dep de kip droog met keukenpapier, snijd de kip her en der in met een scherp mesje. Bestrooi met peper en zout. Doe ze over in een ziploc-zakje en schenk de 3 eetlepels ketjap (45 ml) erbij. Masseer de ketjap een beetje in de kip en leg tenminste 30 minuten in de koelkast.

  2. Maak de boemboe. Haal de schil van de ui en tenen knoflook en hak in grove stukken. Haal de zaadjes uit de chilipepers en hak ook in grove stukken. Snijd de tomaten in vieren. Doe de ui, knoflook, chilipeper, rasp van gember, tomaat in een keukenmachine (wij hebben deze) en hak tot er een pasta ontstaat.

    Tip: Door de tomaat kan de boemboe iets waterig zijn, maar wanneer je het in de pan aanbakt verdwijnt het vocht. 

  3. Verhit een scheutje (zonnebloem)olie in een stoofpan en bak de kip in circa 6 minuten rondom bruin in de pan, haal uit de pan en voeg de boemboe toe. Bak circa 5 minuten op laag vuur. Doe de kip terug in de pan, voeg citroengras, kaneel, ketjap en bouillon toe en laat 30 minuten zonder deksel op de pan koken.

  4. Kook ondertussen terwijl de kip stooft de rijst. Voeg de laatste 7 minuten de snijbonen toe aan de ajam smoor. Verdeel over de borden, serveer met de rijst en bestrooi met seroendeng.

Ajam smoor
Ajam smoor

Wat vind jij van dit recept?

3.7 (80 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Makkelijke recepten Stoofpot Kip Rijst Tomaat Aziatische recepten Indonesische recepten Gezonde recepten Glutenvrije recepten Koolhydraatarme recepten Lactosevrije recepten Slanke recepten Vlees recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in