Abrikozen Galette
Ik vind een galette er altijd heel mooi uitzien. Het heeft iets rustieks en ik hou er wel van. Ik heb een abrikozen galette gemaakt, maar je kunt dit in principe met ieder fruit maken dat je lekker vindt. De basis is een zoet deeg en daar verdeel je wat fruit over. Easy does it!
Je zou ook een hartige galette kunnen maken met lekkere gecarameliseerde uien bijvoorbeeld. Laat dan alleen de suiker achterwege in het deeg. Ik heb zelf nu verse abrikozen gebruikt en dit was erg lekker. Alleen de volgende keer zou ik de bodem eerst bestrijken met wat abrikozen jam, ik denk dat het dan nog lekkerder is.
Ingrediënten voor 8 personen
Deeg
100 gr boter
200 gr bloem
2 el suiker
2 el koud water
Snuf zout
1 ei
Vulling
14 kleine abrikozen (of 6 grote)
1 el suiker
1 tl kaneel
3 el abrikozenjam
Zo maak je het
Doe de bloem, de suiker en het zout in de kom van je keukenmachine.
Voeg nu beetje bij beetje blokjes koude boter toe en kneed er een samenhangend deeg van.
Is het deeg nog aan de droge kant voeg dan 1 of 2 el ijskoud water toe.
Je kunt dit deeg uiteraard ook met de hand kneden. Het is klaar als het 1 geheel vormt.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een halfuurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
Was de abrikozen en snij ze doormidden. Ik had hele kleine abrikoosjes, als je grotere hebt, kun je ze het beste in partjes snijden.
Verdeel de suiker en het kaneel over de abrikozen en meng het even door elkaar.
Rol de lap deeg uit op een vel bakpapier ter dikte van ongeveer 4 mm.
Verdeel de jam over het midden van de taart en laat ongeveer 4-5 cm van de randen vrij.
Verdeel de abrikozen over de jam.
Vouw de randen nu naar binnen, dit hoeft allemaal niet zo netjes.
Bestrijk de taart met een losgeklopt eitje en bak hem in ongeveer 30-35 minuten af in de oven.
De galette is klaar als deze goudbruin van kleur is.
Serveer de taart met verse slagroom.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in