fbpx
Menu

Aardappelcakes met champignons, ham en kaas

Aardappelcakes, heb je er ooit van gehoord? Het is hier in Nederland niet zo bekend. Grappig genoeg, want wij zijn toch dat land van de aardappeleters? Of toch stiekem niet. Ze zijn een beetje komen overwaaien uit Engeland. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze ook niet dagelijks maak. Maar ze zijn echt heerlijk. Natuurlijk weet ik ook weer niet of het nou een snackje is, een bijgerecht of een complete maaltijd (denk een groene salade erbij en je bent klaar). En wat zijn aardappelcakes nou eigenlijk? Het zijn dus platte schijfjes gemaakt van aardappelpuree met wat bloem en gevuld met champignons, ham en feta. Maar je kunt ze ook alleen met groenten vullen en dan heb je een heel leuk nieuw vegetarisch recept.

Meerdere stapjes: puree maken, cakejes vormen en bakken

Het recept bestaat uit meerdere stappen. Je maakt eerst de aardappelpuree. Dat kun je het beste doen van kruimige aardappels of stamppot aardappels. Vraag er naar bij de groenteboer of ga eens bij een aardappelboer langs. Bij de supermarkt verkopen ze ook gewoon zakken met stamppot aardappels. Het maakt echt een verschil qua smeuïgheid. Je laat de puree een beetje afkoelen en dan vorm je er een deeg van met een beetje bloem. De volgende stap is dat je er een balletje van rolt, die plat drukt en dan vult met de vulling. Beetje puree er op om af te dekken en dan vorm je er een mooie platte schijf van. Dit klinkt misschien niet heel duidelijk, maar wanneer je het maakt denk je opeens, ohhh zo makkelijk. En dan, nee je bent nog niet klaar, bak je die schijfjes even in de olie. Zodat ze een knapperig randje krijgen! Klinkt goed toch?

8-10 cakejes

Ingrediënten voor 8-10 st.

  • 200 gr paddestoelen
  • 1 kg stamppot of kruimige aardappels
  • 140 gr bloem
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 65 gr achterham
  • 100 gr feta
  • 1 tl chilivlokken
  • olie om in te bakken
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het

  1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze over in een pan met water zodat de aardappel net onderstaat. Voeg zout toe en breng aan aan de kook, kook de aardappels 15-20 minuten tot ze gaar zijn. Giet de aardappels af en laat ze nog even droogstomen met de deksel op de pan. Stamp de aardappels tot een puree, of gebruik een pureeknijper. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  2. Maak ondertussen de vulling. Snijd de paddestoelen in stukjes. Hak de ui en knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Schep de paddestoelen er door en bak tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met de chilivlokken, zout en peper. 

  3. Snijd de ham in dunne reepjes en verbrokkel de feta. Meng samen door het paddestoelen mengsel. 

  4. Voeg de bloem toe aan de aardappelpuree. En vorm een balletje van 6 cm. Druk plat, schep er een paar eetlepels vulling op, leg er wat aardappelpuree op, als deksel en vorm een platte bal. Vorm zo 8-10 aardappelcakes. 

  5. Verhit voldoende olie in een pan zodat er een laagje van 0,5-1cm in de pan staat. Zorg dat het goed heet is, om te testen kun je er een stukje brood in gooien, wanneer het gaat dansen is de olie heet genoeg. Bak de aardappelcakejes aan beide kanten 2 minuten tot ze goudbruin zijn. Het werkt het beste wanneer je ze eerst heel kort aan 1 kant bakt, en daarna direct omdraait en dat een paar keer herhaalt. Leg ze op een bord met keukenpapier zodat ze even kunnen uitlekken. Serveer ze direct. 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

12 reacties

  • Sanne
    22 november 2019 om 18:24

    Heb deze vandaag gemaakt met een restant broccoli stamppot, champignons en ui opgebakken erbij naast gedaan. Het was lekker. Waarschijnlijk iets te weinig bloem gebruikt, ze vielen iets uit elkaar. Tip dus om het met oude stamppot te maken!

  • Maria598
    20 november 2019 om 04:37

    Hoi, Dit lijkt me reuze lekker, alleen ben ik geen fan van feta. Maar er zijn meer an genoeg soorten kaas te koop die ik wel lekker vind, dus geen probleem. Ik bedenk net dat wat uitgebakken chorizo misschien ook wel lekker is om er in te doen. Als ik zo even zit, schieten er allerlei smaakcombinaties door mijn hoofd. Wat een mogelijkheden bied dit gerechtje zeg. Ik ga ze zeker maken. Bedankt voor het recept en tot een volgende keer. Hartelijke groetjes.

  • Pauline
    18 november 2019 om 14:23

    Je kan ze ook vullen met spinazie bijvoorbeeld, of met gehakt of tonijn.

  • Pauline
    18 november 2019 om 14:23

    Ik denk dat het wel kan in de bakpan. Maar heb het zelf niet getest.

  • Pauline
    18 november 2019 om 14:22

    Wel in de bakpan. Niet op het rooster denk ik.

  • Vivian
    18 november 2019 om 10:49

    Het ziet er echt lekker uit, maar lijkt me best veel werk, en beetje geknoei. Lijkt me moeilijk om ze stevig genoeg te krijgen.

  • Marjanneke
    17 november 2019 om 11:37

    Zou graag willen weten of dit met de airfryer ook kan?

  • Marianne
    17 november 2019 om 11:35

    Zou ze liever in de airfryer willen bereiden kan dit? Echt iets voor de kerst

  • Pauline
    17 november 2019 om 09:58

    Kan je de cakes ook even in de airfryer ‘bakken’ ipv in de olie?

  • Nathalie
    16 november 2019 om 23:05

    Welke andere groenten zijn ook echt lekker in een aardappelcakeje? Ik wil het graag maken met kerst, maar helaas worden champignons niet gewaardeerd (overigens paprika en tomaat ook niet)...

  • Karin
    16 november 2019 om 11:19

    Lijkt me heerlijk, kan ik deze ook in grote hoeveelheid maken en later in de oven weer opwarmen?

  • Narska
    15 november 2019 om 15:50

    Dit is een bijzonder recept! Deze ga ik een keertje proberen.

Reactie plaatsen